Kina er Rajapakhsas fremste støttespiller

0Shares

Gjennom våpensalg, moralsk støtte og bruk av sin sterke utenrikspolitiske innflytelse i regionen har kinesiske myndigheter bidratt i kanskje avgjørende grad til Sri Lanka-regjeringens seier i borgerkrigen, skriver den Taiwan-baserte aviskommentatoren Mattel Hsu, som skriver for Taipei Times.

Hsu mener Kinas stadige blokkeringer av humanitære innspill fra vestlige land og fra den konkurrerende stormakten India, spesielt ved å bruke sin innflytelse i FNs Sikkerhetsråd, var med på å gi lankeserne grønt lys til å starte sluttoffensiven mot LTTE høsten 2008, en sluttoffensiv som endte i militært nederlag for tamiltigrene.

Interessesfærens beskyttelse
Kommentaren slakter kinesernes utenrikspolitikk. Hsu er sterkt kritisk til at landet støtter autoritære regimer som blant annet Sudan og Burma på bakgrunn av gunstige handelsavtaler.

– Taktikken er ganske enkel: landet som har kinesisk støtte, i dette tilfelle Sri Lanka får våpen og handelsfordeler. Når land i FN-systemet kommer med kritikk eller går til konkrete vedtak så blokkerer Kina resolusjonene ved å kalle det hele for et “internt anliggende hvor en tredjepart ikke skal blande seg inn”.

Hele kommentaren kan du leser her.