Høyresiden leder i chilensk presidentvalg

 
Foto: Wikimedia Commons
Kan likevel gå mot avgjørende valgomgang etter nyttår.
0Shares

Chile kan få sin første høyrekandidat som president siden 1964. En landsoversikt gjort av den kommersielle TV-stasjonen Canal 13 klokken 18.00 lokal tid, viser at opposisjonskandidaten Sebastian Pinera, som leder høyrekoalisjonen “Alianza por el Cambio” (alliansen for forandring) kan få opp mot 44 prosent av stemmene. Eduardo Frei Ruiz-Tagle, som leder regjeringskoalisjonen “Concertacion”, forventes å få 30 prosent, ifølge Canal 13.

Hvis resultatet skulle holde seg, så vil likevel ikke Pinera få rent flertall, og en siste og avgjørende valgomgang vil holdes 17. januar, slik chilensk valglov krever. To andre uavhengige kandidater, Marco Enriquez Ominami og Jorge Arrate, fikk henholdsvis 20 og seks prosent hver. Begge er dermed ute av kampen om presidentstolen.

Behov for endring

Talsmann for opposisjonsalliansen, Luciano Cruz Coke, sier seg strålende fornøyd med hvordan valget har foregått. Han mener det har foregått en klar politisk dreining i Chile.

Nå har vi hatt tjue år med de samme folk og den samme politikken. Resultatet viser at chilenerne er mer enn modne nok til omfattende politiske endringer, påpeker han overfor Canal 13

Jorge Pizarro, som representerer den regjerende sentrum-venstre koalisjon, sier til Canal 13 at Pinera og hans støttespillere ikke bør føle seg for selvsikre.

– Vi har gjort det langt bedre enn hva alle meningsmålinger har spådd. Nå har vi en ny sjanse til å overtale alle chilenere som tror på rettferdighet og solidaritet, og som ønsker et Chile preget av inklusjon fremfor pengemakt.