Iran raser mot Vesten

Vestens skyld: Det har vært demonstrasjoner i Iran etter det siste presidentvalget i juni. Iran mener Vesten støtter de opprørne
Foto: Flickr.com
Det iranske regimet raser mot Vesten etter demonstrasjonene i helgen. Tirsdag ble den britiske ambassadøren kalt inn på teppet. Iran beskylder USA og Vesten for å hisse opp folk til opprør, melder AP.
Saroj Chumber
Latest posts by Saroj Chumber (see all)

Regimet har arrestert oppsisjonelle ledere, journalister og demonstranter i Tehran. Blant de arresterte er også søsteren til fredsprisvinneren Shirin Ebadi. Iran kritiserer både utenlandske medier og myndigheter for å støtte opprørene.

Spill fra Vesten

President Mahmoud Ahmedinejad kalte søndagens demonstrasjonen et spill bestilt av “sionister og amerikanerne”. Han kritiserte USAs president Barack Obama og Storbritannia for å støtte opprørerne.

– Iran har vært vitne til slike spill før, sa han på den statlig eide TV-kanalen IRNA.
Søndagens opptøyer var blant de verste siden presidentvalget i juni.

Ramin Mehmanparast, talsperson for det iranske utenriksdepartementet, sa at opprørerne er en minoritetsgruppe og beskylder USA og Storbritannia for å oppmuntre dem.

– Det er innblanding i våre innenrikspolitikk, og vi fordømmer det. I denne sammenhengen blir den britiske ambassadøren innkalt til et møte i dag, sier Ramin Mahmanparast tirsdag, ifølge AP.

Vestlige land
kritiserer Iran
Storbritannia, Frankrike, Tyskland og USA har kritisert iranske myndigheters håndtering av protestene i Iran. Mandag kritiserte president Barack Obama det iranske regimet for å angripe demonstrantene med vold. Videre roste han det iranske folket for å være modige. Vesten vurderer videre sankjoner mot Iran.