Ekstremistparti sterkt fram i Ungarn

Ekstremister: Det ungarske partiet Jobbik har fått vind i seilene. På bildet (f.v): Partileder Vona Gábor sammen med kandidatene til Europavalget 2009 Morvai Krisztina og Balczó Zoltán
Foto: Wikimedia Commons
Det høyreekstreme partiet Jobbik fikk 16,7 prosent av stemmene i første runde av det ungarske parlamentsvalget. Det konservative partiet Fidesz var likevel den største vinneren med nesten 53 prosent av stemmene. 
0Shares

Beryktet for sin antisemitisme og sterke hets mot utlendinger og sigøynere, er Jobbik et unntak blant de mange suksessrike partiene på ytre høyre i Europa.

Jobbik opplevde allerede i sommer at den politiske vinden i Ungarn for alvor hadde snudd da partiet fikk 14,7 prosent av stemmene. Partiet fikk dermed tre representanter inn i Europaparlamentet. Med nærmere 17 prosent i parlamentsvalget på søndag får partiet nå 26 representanter inn i det nasjonale parlamentet, skriver partiet på sine hjemmesider.

Et vendepunkt
Den østerrikske avisen Die Presse karakteriserer det som har skjedd i paralmentsvalget som den største omveltningen siden kommunismen falt i 1990. Det konservative partiet har opplevd sin største seier noen sinne, dersom resultatet står seg i annen runde, mens de regjerende sosialistene i MSZP gikk på et knusende nederlag, noe som har ført til spekulasjoner om splittelse.