Fortalte jødevits

29
Foto: Wikimedia
Italias statsminister får igjen kritikk for vitsene sine.
0Shares

Han får refs fra den katolske kirke og det mosaiske trossamfunn i Italia. Årsaken er en vits med sterkt antisemittisk preg. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Vitsen

29. september fylte Berlusconi 74 år. En gruppe tilhengere møtte opp foran boligen hans i Roma. De ville gratulere statsministeren, men fikk i tillegg servert en vits om jøder fra Berlusconi. Vitsen handler om en jøde som skjuler en annen jøde i kjelleren sin under andre verdenskrig. Jøden som får skjule seg i kjelleren unngår altså nazistenenes konsentrasjonsleire. Men han må betale 3.000 euro hver dag, som betaling for beskyttelsen. Jøden som skjuler ham, forteller aldri at krigen er over og at Hitler er død. Vitsen spiller på en stereotyp og gammeldags oppfatning om at jøder er griske.

Må være varsom
– Som offentlig person bør man vurdere å trå varsomt før man gjenbruker gamle antisemittiske stereotyper av tvilsom smak. Disse fordommene har i århundrer vært med på å rettferdiggjøre diskriminering og vold, sier Amos Luzzatto formann for det mosaiske trossamfunn i Venezia til avisen  Avvenire.

For moro skyld

Berlusconi selv mener vitsen ikke er noe å hisse seg opp over.
– Jeg beklager, hvis noen er så følsomme at de har blitt støtt av det jeg har sagt. Men det tror jeg ikke, sier han, og fortsetter:
– Når man forteller en vits i privat sammenheng, er det ikke en fornærmelse eller en synd. Det er bare for moro skyld