Wilders: nei til Kroatia i EU

I hardt vær nok en gang: Geert Wilders. Foto: Arkiv
Nederlandsk høyreekstremist vil motsette seg kroatisk medlemskap i unionen.

Geert Wilders, lederen for det høyreekstreme PVV (Partij voor de Vrijheid) og bedre kjent som mannen bak den svært kontroversielle islam-filmen “Fitna”, sier til det tyske magasinet Der Spiegel at han og hans parti vil motsette seg Kroatias kandidatur til EU-medlemskap.

– Vi avviser enhver form for utvidelse av unionen. Vi vil stemme mot alle kandidater, inkludert kroatenes.

Rettsak i vente

Ban Jelacic-plassen i sentrum av Kroatias hovedstad Zagreb. Landet oppfattes som vestligvennlig og regnes som EU-kandidat ved en eventuell utvidelse av unionen. Likevel kan landet se langt etter medlemskap hvis Geert Wilders og hans likesinnede får det som de vil. Foto: Claudio Castello.
Foto : Claudio Castello

Ved parlamentsvalget i 2009 fikk Wilders parti 15,5 prosent av stemmene. PVV har fått kritikk for å være islamofobiske, nasjonalistiske og preget av en anti-innvandringsagenda. Gjennom sitt partiprogram uttrykker de også en klar EU-skepsis.

Wilders, som for tiden forbereder seg på rettssak, anklaget for hets mot folkegrupper, sier nederlandske myndigheter må sette foten for nasjoner som ifølge han “vil misbruke EU-medlemskap til egen formål”.

– Regjeringen blir nødt til å se på dette, og sette foten ned, sier han til Der Spiegel.