15-årig danske gift med koranlærer

 
En koranlærer er politianmeldt etter at han giftet seg med en 15 år gammel jente i Danmark, skriver aftenposten.no.

I fjor sommer giftet en koranlærer i midten av 20-årene seg med en 15 år gammel umyndig dansk jente. Nå har det ulovlige forholdet mellom lærer og elev, og at 15-åringen ble holdt borte fra sine foreldre, ført til politianmeldelse, ifølge Nettavisen.

Jenta, som nå har fått oppløst ekteskapet, hadde fått kontakt med det muslimske miljøet kun få måneder før vielsen. Saken har vakt sterke reaksjoner både fordi imamen viet umyndige, og fordi brudgommen var islamlærer ved moskeen. 

Fordømmes
Fordømmelsen kommer fra mange hold. Alle politiske partiet reagerer svært negativt, og toneangivende muslimer tar også avstand fra vielsen, skriver Nettavisen.

– Dette er forkastelig, sier imam og styremedlem i foreningen Muslimer i Dialog, Abdul Wahid Pedersen.

Justisminister Lars Barfoed krever at trossamfunn og religiøse forkynnere umiddelbart skjerper reglene for vielse.

– Vi ser på saken som veldig alvorlig. Det er uakseptabelt at religiøse ledere som kan vie, medvirker til at det skapes tvil om en vielses juridiske status, sier Barfoed til Nettavisen.

Regjeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, mener imamer som vier unge danske kvinner ikke bør få oppholde seg i landet.

– Imamer som vier barn og unge under 18 år, bør bli fratatt sin status som religiøse forkynnere og bli utvist hvis deres oppholdstillatelse kun er gitt fordi de har status som religiøse forkynnere, sier partiets integrasjonstalsmann Peter Skaarup. 

Ikke kjent i Norge
I Norge har det hendt at imamer er åpne for å vie noen som er under 18 år.

– Da er det snakk om for eksempel en innvandrerjente som gifter seg med fetteren, eller det dreier seg om en ung rom-jente. Noen parallell til at de etnisk danske pikene som gifter seg med innvandrermenn, kjenner jeg ikke til, sier Gerd Fleischer, leder i organisasjonen for Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF) til aftenposten.no.