Voldtekt førte til pisking

Ifølge enkelte ekstreme tolkninger av islamsk sharialov skal en utro kvinne dømmes til et hundretalls antall piskeslag.
Foto: Wikimedia Commons
14 år gamle Hena Begum ble pisket til døde etter å ha blitt voldtatt av sin 40 år gamle fetter i en landsby i Bangladesh, melder aftenposten.no.
0Shares

Fetteren til 14-åringen ble dømt til 200 piskeslag, men klarte å rømme etter de første slagene, og familien hans flyktet fra landsbyen da politiet begynte å interessere seg for saken. Flere er i politiets søkelys for ikke å ha gjort noe for å avverge avstraffelsen. Fire mennesker skal være arrestert, deriblant en mullah, melder aftenposten.no 

Mannens familie anklaget jenta for utroskap, etter at hun ble voldtatt av ham på vei til en utendørs toalett. Saken ble tatt opp i landsbyrådet, der hun ble dømt til 100 piskeslag. 

– Jeg ble kalt til rådsmøtet i hans [fetterens] hjem, og gråt da de sa hvilken straff de skulle gi henne, forteller 14-åringens far til den britiske avisen Guardian. Han og kona måtte selv bære den livredde datteren til verandaen hvor piskingen fant sted.

Straffen ble utført i full offentlighet forrige uke. Etter 80 piskeslag kollapset den unge jenta, og døde bare noen dager senere. 

Vil straffeforfølges

Saken har vakt internasjonal engasjement på sosiale medier som Facebook og Twitter, og kvinneorganisasjoner i landet har demonstrert i gatene. 

– Regjeringen har bestemt seg for å straffeforfølge saken, og 14-åringen skal obduseres. Antagelig vil en av mullahen havne i fengsel. De ønsker å statuere et eksempel, forteller Inge Amundsen til aftenposten.no. Han er seniorforsker ved Christian Michelsens institutt, og er i Bangladesh for å følge den politiske situasjonen i landet.

Sharia-forbud 

Tiltross for at høyesteretten i fjor forbød bruken av sharia-lover, blir det fortsatt praktisert i landsbyene. 

– Bangladeshiske myndigheter er opptatt av å begrense ekstremisters innflytelse, løfte de fattige og gi flere skolegang. Slik vil ekstremisternes innflytelse avta på lang sikt, sier han til aftenposten.no.