Stadig mer uro i Iran

Slår hardt ned på uliktenkende: regimet i Iran fortsetter sin kompromissløse undertrykking av opposisjonelle. Iranske asylsøkere i Norge lever i frykt for å bli sendt tilbake til hjemlandet.
Foto: facebook.com
– Regimet har vært godt foreberedt på opprør, sier redaktør i for det norsk-iranske nettstedet rooz.no, Amir Mirzai.

I løpet av den siste tiden har demonstrasjoner mot prestestyret i Iran tatt seg opp igjen, sterkt inspirert av de vellykkede opprørene i Tunisia og Egypt. Og i dag melder NTB om nye sammenstøtt i landet mellom tilhengere og motstandere av regimet.

Nettredaktør i rooz.no, Amir Mirzai, forteller om den utvikling preget av et større omfang protester, men også sterke reaksjoner fra regjeringens side.

– Regimet støtter offentlig revolusjonen i Egypt og kaller den i tråd med islams verdier, mens de selv undertrykker all opposisjon hjemme i Iran, paradoksalt nok. 

Godt forberedt

Ifølge han er opprørspoliti, landets islamske revolusjonære garde og basij´ene (sivilt trent milits) godt synlige ute i gatene, hvor de trakasserer og banker opp forsamlinger på mer enn to til tre personer.

– Etter rapportene vi har fått er to bekreftet drept under opptøyene. Regimet lærte godt av opprøret etter valget i 2009 og har forberedt seg godt på opptøyer i kjølvannet av det som har skjedd i de nord-afrikanske landene. Blant annet blir opposisjonen offentlig beskyldt for uroen som nå rammer Iran.

Opptrapping 

Norsk-iraneren har hatt det vanskelig med å komme i kontakt med folk og mulige kilder i hjemlandet.

– Først og fremst skyldes dette at myndighetene har kuttet all nett- og mobiltelefoniforbindelse, noe som gjør situasjonen ekstra vanskelig for opposisjonen, siden så å si all organisering av protester går via internett. Universitetene er stappfulle av sikkerhetsagenter og sivilpoliti, og studentene er de første som får gjennomgå når razziaer gjennomføres.

Hvordan ser du utviklingen i tiden som kommer?

– Jeg er ikke videre optimistisk. Opptøyene tror jeg vil fortsette eller øke. Kjernen i protestbevegelsen i Iran har egentlig ingen klare målsetninger utover det å få fjernet regimet. Og når regimet og regimevennlige grupper fortsatt nekter å gå inn i dialog, ser jeg ingen annen utvei enn en eventuell radikalisering, samt konflikt- og voldseskalering i landet.