Oppfordrer PEN-klubber til å støtte svensk-kinesisk forlegger

Kina truer Sverige med «mottiltak» etter Svensk PENs tildeling av Tucholskyprisen til den fengslede svensk-kinesiske forleggeren Gui Minhai.

Uttalelsen kommer i etterkant av Svenska PENs utdeling av «Tucholskypriset» til den svensk-kinesiske forleggeren Gui Minhai.

Gui Minhai har sittet fengslet i Kina uten rettssak siden 2015. Kinas ambassadør til Sverige kom med sterk kritikk allerede i forkant av prisutdelingen i november.

Kulturminister Amanda Lind delte ut prisen til Minhai under PENs arrangement, og onsdag forrige uken uttalte den kinesiske ambassadøren Gui Congyou følgende:

– Den kinesiske regjeringen kan absolutt ikke tillate noe land, organisasjon eller person å skade Kinas nasjonale interesser. Vi må selvsagt gjøre mottiltak. Den svenske regjeringens kultursamarbeid med Kina kommer naturlig nok til å påvirkes. Våre økonomiske relasjoner og handelsrelasjoner kommer også til å påvirkes, sier han ifølge Gøteborgs-Posten.

Vil ikke etterkomme press

Sveriges utenriksminister Ann Linde har uttalt at Sverige ikke kommer til å la seg presse til å vike for kravene fra ambassadøren og fremhever at svensk ytringsfrihet garanterer Svensk PEN retten til å fritt tildele prisen til hvem de ønsker.

Norsk og Dansk PEN oppfordrer den norske og danske utenriksministeren til å vise støtte til sin svenske kollega. Trine Angelskår, leder av Norsk PENs Kinautvalg, uttaler følgende:

– Ine Marie Eriksen Søreide og Jeppe Kofod må si klart fra til kinesiske myndigheter om at Svensk PEN har full rett til å dele ut en pris til den de måtte ønske. Ytringsfriheten er noe vi i de skandinaviske landende ser på som en naturlig del av et velfungerende samfunn. Vi håper at det kinesiske folk en dag får nyte de samme rettighetene.