SN Power trekker seg fra Sør-Chile

Vannkraft bak piggtrådgjerd: i flere år har det foregått en omstridt vannkraftutbygging i Panguipulli i Sør-Chile. Utbyggingen har blitt kritisert som lite miljøvennlig, profittorientert og hensynsløst overfor den lokale urbefolkningen som bor i nærområdet.
Foto: Maria Esperidion
Norskeid kraftselskap selger seg ut av omstridt vannkraftsprosjekt i Chile etter sterk press.
Etter mye motstand fra chilenske urbefolkningsforkjempere, miljøvernere og internasjonale sympatisører har norskeide SN Power solgt sin 80 prosents andel i vannkraftprosjektet Trayenko til partneren Centinela, skriver Latinamerikagruppene i Norge på sin hjemmeside. 
Prosjektene, som ligger innenfor territoriet til mapuchefolket i Panguipulli i Sør-Chile, har vært gjenstand for motstand i flere år, både i og utenfor Chiles grenser. Kritikken av det norskeide selskapet gikk blant annet på kjøp av vannrettigheter på territorium som urbefolkningen har hevd på, mangel av informasjon om utbygging, og fravær av lokale beslutningsprosesser.
Fornuftig
Norsk-chilenske Maria Esperidion har i flere år fulgt mapuchenes kamp og kjempet for den chilenske urbefolkningens rettigheter. Ifølge henne har SN Power gjort en fornuftig beslutning når de nå selger seg vekk fra det omstridte vannkraftprosjektet.
– Her handler det om mapuchefolkets rett til å bevare eget land og egne ressurser. Signalene jeg har fått fra urbefolkningsgrupper og andre likesinnede er positive, sier hun til utrop.no.
Esperidion sier saken ikke bare påvirker den sør-chilenske urbefolkningens levevilkår, men også internasjonalt.
– Området i Sør-Chile hvor SN Power og andre store multinasjonale selskaper har bygget ut vannkraftverk regnes som en av de viktigste naturreservater på verdensbasis . Ødeleggelsen av miljøet i dette området får ikke bare konsekvenser for den lokale urbfolkningen, men også for folk utenfor Chile. 
Fortsetter kampen
Hun sier seg glad for at SN Power-saken fikk en positiv avslutning, men samtidig hevder hun at urbefolkningsorganisasjonene er på tå hev.
– Vi har sett ofte i andre lignende tilfeller at store selskaper trekker seg og “selger seg vekk” for så å operere under falsk navn med lokalmyndighetenes velsignelse. Her er det viktig å fortsette kampen, sier Esperidion til utrop.no.