Israelsk-argentinsk våpenlink avslørt

Jødiske eksilmiljøer var avgjørende for at Argentinas militærjunta kunne få israelske våpen til krigen mot britene på et tidspunkt da landet var underlagt en internasjonal våpenboikott.
Foto: Archivo Gráfico de la Nación
Hernan Dobry, en argentinsk undersøkende journalist kjent for flere avslørende reportasjer, har i en nyutgitt bok avslørt hvordan Israel utstyrte militærjuntaen i Argentina (1976-83) med våpen.
“Operation Israel: The Reaming of Argentina During The Dictatorship,” undersøker hvordan det innflytelsesrike jødisk-argentinske innvandrermiljøet var avgjørende for at juntaen klarte å få våpentilgang under Falklandskrigen i 1982, på et tidspunkt da landet var underlagt et internasjonalt våpenembargo, skriver den argentinske avisen La Nacion.

I boka kommer det fram at også at den politiske overklassen i Peru var særdeles israelvennlig. 

– Flere fly fullastet med våpen fløy fra Tel Aviv, via Lima og videre til Buenos Aires. Israel brukte Peru som en slags “tredjebase”, siden peruanerne hadde uttrykt åpen støtte til argentinerne, mens Israel var nødt til å erklære seg nøytral for å fortsette å ha et godt diplomatisk forhold til britene, sier forfatteren til den argentinske avisen La Nación.

Hevnmotivert

Boka forklarer videre at den skjulte israelske hjelpen hadde et klart motiv. Israels statsminister på det tidspunktet, Menachem Begin, og hans regjeringskabinett var positive til å “ta igjen” på britene som hevn for at tusenvis av jødisk-nasjonalistiske radikalere, såkalte “Irgun” hadde blitt drept av britene under de siste tiårene av det britiske protektoratet på Palestina, før opprettelsen av staten Israel.

Israel Lotersztain var salgskonsulent i det israelske våpenselskapet Isrex´ sine kontorer i den argentinske hovedstaden på 80-tallet. Ifølge han spilte USA også en viktig rolle i smuglingen.

– USA visste om våpenfrakten fra Israel til Argentina, men valgte å ikke gjøre noe videre med saken. Hadde de gjort det så ville det ha blitt en internasjonal skandale, siden mange av våpnene Israel sendte var amerikanskproduserte. Og amerikansk lov forbyr videresalg av våpen og våpendeler uten godkjennelse fra det Hvite hus, forklarer han til La Nacion.