Tar opp kampen mot fransk slørforbud

Forbudt i Frankrike: Kenza Drider (33) var en av de mest profilerte kritikerne av forbudet mot heldekkende plagg før forbudet ble vedtatt. Et muslimsk ektepar saksøker nå den franske staten for brudd på bevegelsesfrihet og grunnleggende religionsfrihet.
Foto: Flickr
En fransk muslimsk mann og hans kone går til sak mot Frankrikes forbud av heldekkende plagg.

Ekteparet, som i dag bor i West Midlands, hevder forbudet begrenser retten til bevegelsesfrihet i EU, ifølge dokumenter sendt til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Kona har på vegne av ekteparet saksøkt den franske staten med krav om 11.000 euro i erstatning, skriver nyhetsbyrået AFP.

Grunnet sakens art har ekteparet valgt å forbli anonyme, og uttaler seg til media kun gjennom sin advokat.

– Saken er av stor betydning for mine klienter. Som en følge av forbudet i Frankrike har de og deres to barn sett seg nødt til å måtte forlate sitt hjemland og flytte til England, sier talskvinne Robina Shah fra Immigration Advisory Service i Birmingham.

Først ute

Frankrike ble i april det første landet i Europa til å innføre forbud mot heldekkende plagg, inkludert niqab og burka. Beslutningen har utløst en politisk storm, hvor rettighetsaktivister har anklaget president Nicolas Sarkozys regjering for å prøve å fiske stemmer fra den ytterste høyresiden i landet.

– Franske muslimske kvinner er ikke i stand til å utøve sin religion uten å bli utsatt for tvang, trakassering og diskriminering. Denne gruppen har ingen andre valgmuligheter enn å kontakte europeiske domstoler for å få lov til å utøve sine grunnleggende rettigheter, sier Shah ifølge AFP.