Kameruner tvangsdeportert fra Istanbul i plastfolie

Først la de plastfolie rundt føttene og håndleddene mine, før de satte på håndjern. Så fylte de munnen min med tørkepapir og satte på tape.
– Jeg ble pakket inn som om jeg skulle vært bagasje, sier en deportert kamerunsk mann til France 24.
284Shares

47-åringen, en skoselger fra Douala i Kamerun, var ifølge The Daily Mail på vei til Dubai på en forretningsreise med flyselskapet Turkish Airlines.

Se video her.

Komplikasjonene oppsto når han ankom Istanbul i det som skulle være et åttetimer langt opphold. Grensepolitiet på Atatürk lufthavn mente 47-åringen hadde ankommet Istanbul med falske dokumenter og satte ham først i varetekt.

Kameruneren forteller France24 at han ble anholdt flere dager av tyrkisk politi før han ble satt på en fly tilbake til hjemlandet.

Overmannet og satt på plastfolie

47-åringen protesterte mot tvangsdeportasjonen og nektet å gå ombord på flyet til Kamerun. Krangelen utviklet seg til en fysisk situasjon.

– Jeg ble tatt inn til et annet rom, og et titalls offiserer gikk sammen for å overmanne meg. Først la de plastfolie rundt føttene og håndleddene mine, før de satte på håndjern. Så fylte de munnen min med tørkepapir og satte på tape.

Videre fikk han over- og underkroppen tapet fast i et nytt lag med plastfolie, og satt i en rullestol.

– Jeg ble pakket inn som om jeg skulle vært bagasje, forteller han videre.

Hardhendte metoder

Før flyet skulle lette, klarte 47-åringen, som etterhvert begynte å få pustevansker, å spytte ut tapen og tørkepapiret. Han benyttet sjansen til å skrike ut om hjelp og gjøre medpassasjerene sine oppmerksomme på behandlingen han hadde fått.

– Folk reagerte umiddelbart da de så meg, og protesterte slik at noen medpassasjerer kunne ta vekk plastfolien.

Videoene av den hardhendte deportasjonen går nå viralt etter 47-åringens samboer, som var med på reisen, filmet hendelsen og la det ut på sosiale medier.

Lover etterforskning

Tyrkiske migrasjonsmyndigheter har i etterkant av hendelsen selvkritikk, og lover etterforskning og eventuelle straffereaksjoner av de ansvarlige i grensepolitiet. melder Jyllandsposten.

I en Twitter-melding sier det tyrkiske generaldirektorat for migrasjonskontroll at “metodene som ble brukt var uakseptable”.

Videre redegjør de for hendelsesforløpet:

– 21. januar forsøkte passasjeren å komme inn i Tyrkia uten gyldig dokumentasjon, som gjorde at han ble nektet innreise. Videre var det tre forsøk på å deportere den utenlandske statsborgeren 21., 22. og 27. januar, men de mislyktes da han strittet imot. Ved tredje forsøk rev han av seg tøyet på flyet. Han blev omsider deportert i fjerde forsøk 30. januar.