Ingen funksjonshemmede får være med å utrede ytringsfriheten

Funksjonshemmede utsettes for hatprat på nettet.
Foto: Illustrasjon: Thomas Sørlie Hansen
Den nye Ytringsfrihetskommisjonen skal ifølge Abid Raja gjenspeile mangfoldet i samfunnet. Men én gruppe er savnet.
151Shares

Tidligere i februar kunne kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V) presentere den nye Ytringsfrihetskommisjonen, som skal «utrede de sosiale, teknologiske, juridiske og økonomiske rammene for ytringsfrihet i Norge i dag».Tidligere i februar kunne kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V) presentere den nye Ytringsfrihetskommisjonen, som skal «utrede de sosiale, teknologiske, juridiske og økonomiske rammene for ytringsfrihet i Norge i dag».

Medlemmene kommer fra ulike deler av offentlighet og samfunnsliv. Flere av dem representerer ulike minoritetsgrupperinger.

Berit Vegheim, daglig leder i Stiftelsen Stopp Diskrimineringen og generalsekretær Vibeke Marøy Melstrøm i Uloba – Independent Living Norge har nå sendt brev til Raja, i følge Handikapnytt.

–Ingen fra Norges største minoritet, funksjonshemmede, sitter i kommisjonen. (…) I vårt mangfoldige samfunn utgjør funksjonshemmede mellom 15 og 18 prosent av befolkningen. I kommisjonen finnes vi ikke, skriver de i brevet.

Dette til tross for at funksjonshemmede er omtalt direkte i kommisjonens mandat.

En av grunnene til at funksjonshemmede bør være representert i utvalget, er at funksjonshemmede utsettes for hatprat på nettet, slik Vibeke Marøy Melstrøm og Berit Vegheim ser det.