Høyreekstremisme truer tysk demokrati

Forbundskansler Angela Merkel åpnet dørene for 1 million flyktninger i 2015.
Økende polarisering og høyreekstremisme har ført til vold mot minoriteter og folkevalgte i Tyskland. Nå sliter tyske kommuner med å finne kandidater som tør stille til valg, skriver ieuropa.no
1Shares

Elleve personer ble skutt og drept i Hanau nær Frankfurt 19. februar i år. Angrepet rettet seg mot etniske minoriteter. Det representerer en farlig utvikling i det tyske samfunnet, hvor politikere og minoriteter stadig trues, skriver Europabevegelsens plattform ieuropa.no.

Trusler og vold

Ifølge den samme plattformen var det i 2019 hele 1240 politisk motiverte angrep rettet mot politikere og folkevalgte. En tredjedel av alle rapporterte episoder skal ha blitt utført av høyreekstreme sympatisører. Politikere som åpenlyst støtter immigrasjon, risikerer trusler og i verste fall å bli utsatt for vold av ekstremister. Av de 11 000 ordførerne i landet har minst 1 500 rapportert konkrete trusler.

Mange ser på innvandrings- og flyktningpolitikken i 2015 under Merkel, hvor Tyskland åpnet dørene for rundt én million asylsøkere, som katalysator.

Sliter med å få ordførere

I et mer og mer polarisert Tyskland har høyreekstremisme bidratt til å påvirke muligheten til politisk debatt. Flere og flere gir seg i politikken eller søker politibeskyttelse på grunn av trusler. Dette har ført til at man i flere tyske byer nå sliter med å finne politiske kandidater, særlig ordførerkandidater.

På grunn av Tysklands desentraliserte system har ordførere stor politisk innflytelse og dermed større sannsynlighet for å bli utsatt for angrep. I juni døde blant annet folkevalgte Walter Lübcke på sin veranda etter et høyreekstremistisk attentat.

Angrepet med kniv

Det samme kunne blitt skjebnen til Kölns ordfører Henriette Reker, som nesten ble drept under valgkampen i 2015 da hun ble angrepet med kniv på et marked. Motivet skal ha vært å straffe henne for byens liberale innvandringspolitikk.

Høyreekstremisme utgjør dermed en stadig større demokratisk utfordring i Tyskland. Hva myndighetene velger å gjøre med ekstremisme vil være viktig for landets fremtidige utvikling.

Det er ikke bare i Tyskland at ekstremisme ses på som et sikkerhetsproblem. Også i Norge konstaterte denne måneden PST at høyreekstremisme utgjør en større trussel enn ekstrem islamisme. Dette fenomenet er altså del av et større europeisk problem som ikke kun utfordrer den tyske sikkerheten, men den for hele Europa, skriver ieuropa.no