Amazon forbyr Hitler-bok

Hitlers Mein Kampf fjernes fra nettbokhandelen Amazon. Foto fra et utendørsmarked i Bangalore.
Foto: Flickr/Paul Keller
Amerikanskeide netthandel-giganten Amazon forbyr all salg av de fleste utgaver av Adolf Hitlers bok "Mein Kampf".
92Shares

Netthandelen Amazon forbyr salget av de fleste utgavene av Hitlers Mein Kampf og andre nazistiske propagandabøker som følge av en flere tiår lang kampanje fra jødiske organisajoner for Holocaust-ofre, melder The Guardian.

Siden Amazons opprettelse i 1996 har man utgitt boken. Bakgrunnen mener netthandelen er å forsvare den frie ytringen, samt behovet for at studenter kan forstå Hitlers tankegang. I USA er propagandaboken lovlig å gi ut, i tråd med amerikansk ytringfrihetspraksis.

En håndfull akademiske utgaver av Mein Kampf på andre språk er fortsatt tilgjengelige gjennom Amazons britiske netthandel, blant annet en utgave på tysk med et kritisk forord, utgitt i 2016.

Fjerner flere bøker

Andre publikasjoner, inkludert barneboken Giftsoppen, skrevet av nazi-forleggeren Julius Streicher, er også fjernet fra Amazons oppføringer.

Streicher ble under Nürnbergprosessen etter andre verdenskrig henrettet for “forbrytelser mot menneskeheten” for å ha drevet avisen Der Stürmer. Hovedtemaet i Der Stürmer var jødehat, og tidsskriftet ble ansett som viktig del av det nazistiske propagandamaskineriet.

Her i Norge ble Mein Kampf gjenutgitt av Arve Juritzen gjennom sitt nyopprettede Literarum forlag våren 2019. Siste norske utgivelse var i 1941.

Ifølge Dagsavisen dreide dette seg om en helt ny norsk oversettelse, med forord skrevet av historiker og førsteamanuensis ved Oslo Met, Anders Kjøstvedt. Likevel skapte nyutgivelsen kritikk.

– Hva slags bok er dette? Hvorfor disse nyutgivelsene av et antisemittisk hovedverk?, skrev HL-senteret på sine nettsider i forkant av et samtaleseminar med «Mein Kampf» som tema.

Nekter å kommentere

Overfor The Guardian nekter Amazon å kommentere spesifikt på kampanjen.

– Som bokselger gir vi kundene tilgang til en rekke synspunkter, inkludert titler som tjener en viktig pedagogisk rolle i å forstå og forhindre antisemittisme, forteller nettbokhandelen til The Guardian.