Islam-senter åpnet i New York

Kontroversielt: Nylig åpnet New Yorks islamske kultursenter og moské i nærheten av Ground Zero. åstedet for terrorangrepene mot New York 11. september 2001.
Foto: James Castle
Et omstridt islamsk kultursenteret nær åstedet for 11. septemberangrepet i New York har åpnet.
Senteret, som inneholder både moské og treningssenter åpnet i all stillhelt i går med en fotoutstilling av innvandrere som bor i byen, skriver NRK. 
Siden senteret ligger bare to kvartal fra Ground Zero har dens tilstedeværelse vært gjenstand for en intens debatt om islams plass blant USAs mange religioner. 
Lært av feil
I fjor kom det også til fysiske konfrontasjoner mellom tilhengere og motstandere av senteret under markeringen for terrorangrepene mot USA. Mostanderne har hele tiden ment det er upassende å bygge en moské såpass nært Ground Zero, mens USAs president Barack Obama har støttet de amerikanske muslimene i deres grunnlovsfestede rett til å ha gudshus på offentlig grunn.
Prosjektansvarlig Sharif El-Gamal innrømmer han og ledelsen gjorde en stor feil ved å ikke rådspørre eller inkludere familiene til ofrene for 9/11 under byggeprosessen.
– Vi har lært av dette. Og derfor er senteret ikke bare en moské for muslimer, men også et kultursenter som vil være åpen for alle med ulike livssyn som bor her i New York, sa han til nyhetsbyrået Associated Press.