Vil gjøre Sveits “innvandrerfritt”

 
Foto: Darrel Ronald
Bare dager før valget i Sveits kommer Det sveitsiske folkeparti (SVP), som ligger an til å vinne valget, med en kunngjøring – partiet vil gjøre Sveits innvandrerfritt.
0Shares

Førstkommende søndag er det valg i Sveits. Det høyrepopulistiske SVP har i den sammenheng samlet inn 100 000 underskrifter for å få til en folkeavstemning. Partiet ønsker nemlig at Sveits skal trekke seg fra en avtale de har med EU, som garanterer fri bevegelse over grensene i Europa. 

Problemer
Skulle kravet fra folkeavstemningen gå gjennom, frykter mange at det vil føre til problemer for europeiske selskaper i Sveits. De må nemlig da skaffe oppholdstillatelse til sine ansatte som ikke er sveitsiske borgere. 

Sveits, som ikke er medlem av EU, har godtatt EUs regler om fri bevegelse over grensene. 

Georg Lutz, direktør for Sveitsiske valgstudier ved Swiss Foundation for Research in Social Sciences, forteller til The Times at han ikke tror folkeavstemningen vil utgjøre noen stor forskjell for selve utfallet av valget. Dette er fordi SVP ligger langt foran. Hvis Sveits lager nye regler for innvandring fra EU, vil det derimot være en katastrofe som kan bety en slutt på andre bilaterale avtaler med EU, mener han.

Fremmedfrykt
Mange mener at partiet spiller på velgernes fremmedfrykt, dette avviser SVP. De mener problemet er at de har for mange som kommer fra Europa, og spesielt Tyskland. 

Hvis det blir noe av folkestemningen, vil det ta over to år å organisere den. 

Ikke første forslag
De siste årene har det vært gjennomført flere avstemninger med innvandrerbefolkningen som mål i Sveits. Blant annet ble det nylig holdt en avstemning om å forby muslimske ansiktsslør, det ble også avholdt en folkeavstemning i fjor, denne var for å forby bygging av nye minareter.