Muslimer verden over tilpasser ramadan-planer

Ramadan er regnet som den helligste muslimske måneden.
Den muslimske fastemåneden ramadan, som starter torsdag, blir preget av karantener og stengte moskeer som følge av koronaviruset.

– Den er stengt. Tenk deg det! Det er nesten ramadan, og vi kan ikke be på grunn av koronaviruset, sier den arbeidsledige dessertkokken Issam Jadeed.

Han sitter utenfor en moské i Tripoli, Libanons nest største by, kort tid før den muslimske fastemåneden starter.

Ramadan er regnet som den helligste muslimske måneden. Ifølge troen var det under ramadan at profeten Muhammed mottok sin første åpenbaring.

Det er frustrasjon blant mange muslimer i byen, som blant muslimer verden over. Normalt styrer Tripolis moskeer byens rytme under ramadan, men i år har myndighetene stengt dem.

– Mange som meg velger likevel ikke å faste når man jobber på intensiven, sier Rahim til BBC.

Siden den islamske kalenderen følger månefasene, kommer ramadan til ulike tider hvert år.

I Iran har president Hassan Rouhani antydet at noen bønnesteder kan åpne 4. mai, rundt ti dager inn i ramadan, men landets øverste leder, ayatolla Ali Khamenei, har sagt at alle store forsamlinger kan forbli forbudt gjennom hele høytiden.

I Indonesia, verdens mest folkerike muslimske stat, har restriksjonene nylig blitt utvidet. Ordføreren i Jakarta Anies Basweden oppfordret på en pressekonferanse onsdag muslimer til å unngå aktiviteter i moskeer under ramadan.