Den danske poeten Yahya Hassan er død, 24 år gammel

Hassan vokste opp i et tøft miljø i Aarhus og slo som 18-åring igjennom med den selvbiografiske diktsamlingen «Yahya Hassan». Den solgte i hele 120.000 eksemplarer og satte rekord for en debutant i Danmark.

– Jeg skriver om mitt liv og meg selv, og det er elendighet og sorg, sa han til Weekendavisen i den forbindelse.

I 2015 var han kandidat til Folketinget for det nystartede Nasjonalpartiet, som ikke greide å samle nok underskrifter til å få delta i valget.

Han sa imidlertid opp livvaktene, og i 2016 ble han dømt for å ha skutt en 17-åring i beinet. Etter å ha sonet i ett år og ni måneder ble han løslatt.

I 2018 ble han dømt til tvungen psykiatrisk behandling etter å ha blitt funnet skyldig i 42 lovbrudd, blant annet vold, trusler, hærverk og blotting. Han sa seg skyldig i alt.

For denne diktsamlingen er han nominert til Nordisk råds litteraturpris for 2020, som deles ut i oktober.

På Facebook har Hassan i flere videoer den siste tiden gitt uttrykk for å ha vært involvert i en gjengkonflikt, og i en video bekjenner han seg også til islam.

– Jeg er født muslim og vil dø som muslim. Men man er kanskje ikke som folk flest. Slut, prut, finale og takk for det, sier han i videoen, som moren hans la ut på Facebook torsdag.

En talsmann for dansk politi sier at det ikke er mistanke om noe kriminelt i forbindelse med Hassans død.

FAKTA

  • Yahya Hassans foreldre kom som flyktninger fra Palestina til Danmark på 1980-tallet. Han vokste opp sammen med fire søsken i et område i Århus som har blitt betegnet som en innvandrerghetto.
  • Som 13-åring ble han overflyttet til en institusjon for barn med problemadferd på grunn av tilpassingsvansker på skolen og småkriminalitet. Hassan utviklet en stor interesse for lesing og litteratur og begynte å skrive dikt.
  • Hans første diktsamling om en oppvekst med vold, svikt og kriminalitet, skapte oppmerksomhet før den utkom på Gyldendal i oktober 2013. I desember samme år rundet den 100 000 trykte eksemplarer.
  • Han har særlig kritisert deler av sin foreldregenerasjonens innvandrermiljø for misbruk av trygdeordninger og det han oppfatter som religiøs dobbeltmoral.

    (Kilde: Wikipedia)