Den danske poeten Yahya Hassan er død, 24 år gammel

Yahya Hassan har særlig kritisert deler av sin foreldregenerasjonens innvandrermiljø for misbruk av trygdeordninger og det han oppfatter som religiøs dobbeltmoral.
Foto: Mogens Engelund
Yahya Hassan ble funnet død i leiligheten sin onsdag, ifølge den danske avisen B.T., som har fått dødsfallet bekreftet av familien.
274Shares

Hassan vokste opp i et tøft miljø i Aarhus og slo som 18-åring igjennom med den selvbiografiske diktsamlingen «Yahya Hassan». Den solgte i hele 120.000 eksemplarer og satte rekord for en debutant i Danmark.

– Jeg skriver om mitt liv og meg selv, og det er elendighet og sorg, sa han til Weekendavisen i den forbindelse.

I 2015 var han kandidat til Folketinget for det nystartede Nasjonalpartiet, som ikke greide å samle nok underskrifter til å få delta i valget.

Han sa imidlertid opp livvaktene, og i 2016 ble han dømt for å ha skutt en 17-åring i beinet. Etter å ha sonet i ett år og ni måneder ble han løslatt.

I 2018 ble han dømt til tvungen psykiatrisk behandling etter å ha blitt funnet skyldig i 42 lovbrudd, blant annet vold, trusler, hærverk og blotting. Han sa seg skyldig i alt.

For denne diktsamlingen er han nominert til Nordisk råds litteraturpris for 2020, som deles ut i oktober.

På Facebook har Hassan i flere videoer den siste tiden gitt uttrykk for å ha vært involvert i en gjengkonflikt, og i en video bekjenner han seg også til islam.

– Jeg er født muslim og vil dø som muslim. Men man er kanskje ikke som folk flest. Slut, prut, finale og takk for det, sier han i videoen, som moren hans la ut på Facebook torsdag.

En talsmann for dansk politi sier at det ikke er mistanke om noe kriminelt i forbindelse med Hassans død.

FAKTA

  • Yahya Hassans foreldre kom som flyktninger fra Palestina til Danmark på 1980-tallet. Han vokste opp sammen med fire søsken i et område i Århus som har blitt betegnet som en innvandrerghetto.
  • Som 13-åring ble han overflyttet til en institusjon for barn med problemadferd på grunn av tilpassingsvansker på skolen og småkriminalitet. Hassan utviklet en stor interesse for lesing og litteratur og begynte å skrive dikt.
  • Hans første diktsamling om en oppvekst med vold, svikt og kriminalitet, skapte oppmerksomhet før den utkom på Gyldendal i oktober 2013. I desember samme år rundet den 100 000 trykte eksemplarer.
  • Han har særlig kritisert deler av sin foreldregenerasjonens innvandrermiljø for misbruk av trygdeordninger og det han oppfatter som religiøs dobbeltmoral.

    (Kilde: Wikipedia)