FN-domstol ut mot NRK

Et minnestein foran krigsofrenes gravlund i Srebrenica. Byen ble i juli 1995 tatt av bosnisk-serbiske styrker og over 8000 bosniske muslimer mistet livet i det som både EU og FN har beskrevet som en av de verste krigsforbryterhandlinger i Europa siden annen verdenskrig.
Foto: wikipedia.org.
I et oppsiktsvekkende brev til Norges og Sveriges statlige kringkastere retter FN-domstol sterk kritikk mot norsk NRK-film om folkemordet i Srebrenica, skriver Ny Tid.
Bakgrunnen er NRKs omstridte «Brennpunkt»-dokumentar Byen som kunne ofres, som ble vist på NRK1 i april. Filmen framviser påståtte nye teorier om hva som skjedde da Srebrenica ble inntatt av serbiske styrker under Ratko Mladics ledelse sommeren 1995.

Programmet fikk 20. oktober sterk kritikk i Pressens Fagelige Utvalg (PFU). Ifølge Ny Tid går imidlertid FN-domstolen enda lenger i sitt brev til toppsjefene for de norske og svenske tv-kringkasterne. I fire sider går brevet gjennom de grove mangler krigsforbrytertribunalen mener filmen har gjort i forhold til sin vinkling om krigen i Bosnia (1992-95).
Hans-Tore Bjerkaas, kringskastingssjef i NRK, sier til Ny Tid at han er i ferd med å orientere meg om innholdet i brevet.
– NRK vil vurdere hvordan vi skal håndtere saken videre. Mer enn det kan jeg ikke si før innholdet i brevet er mer kjent for meg.

Tilsvarsrett

Kulturdepartementet påpeker FN-domstolen kan ha rett til motsvar fra statskanalen.
– NRKs redaksjonelle uavhengighet er nedfelt både i kringkastingsloven og loven om redaksjonell frihet. For ordens skyld vil vi også vise til kringkastingslovens § 5-1 inneholder en bestemmelse om rett til beriktigelse hvor «rettmessige interesser er blitt krenket ved fremsettelse av uriktige faktiske opplysninger i et kringkastingsprogram», sier statssekretær Kjersti Stenseng (Ap) til Ny Tid.