Overbevisende debut som holder spenningen hele veien

Realistisk roman om voldtekt

Skrivende menneske: Mahmona Khan har vært journalist i flere år. I 2009 ga hun ut historieboka "Da pakistanerne kom til Norge", og nå har hun gitt ut sin første skjønnlitterære bok.
Foto: Henrik Kreilisheim
Mahmona Khan lanserer i høst sin debutroman Skitten snø, som tar et oppgjør med holdninger rundt voldtekt.
0Shares

Mahmona Khan er journalist, og med lanseringen av Skitten Snø også skjønnlitterær forfatter. Boken handler om voldtekt, gjengmiljø, hevn og vennskap. Det er ikke den første boken i sjangeren, men denne ungdomsromanen er nokså tidløs fordi den tar opp temaer som er svært aktuelle for dagens minoritetsungdom. Handlingen dreier seg rundt vennskapsforholdet mellom tre norsk-pakistanske jenter.

Etter hvert møter vi også den etnisk norske jenta Charlotte som blir utsatt for voldtekt av samme mann som den norsk-pakistanske jenta Sumera, som er hovedkarakteren i boka. Her får Khan fram kontraster mellom det å være norsk og bindestreksnordmann. Spesielt gjelder det æresbegrepet som knytter seg til Sumera. Hun skjuler voldtekten for familien, fordi det vil føre til skam for dem. Muligheten for at hun skal bli gift med en passende mann blir også svekket fordi hun ikke er jomfru lenger.

Ny tendens
Jeg kjenner meg godt igjen i enkelte situasjoner som Khan tar opp i boka, og dessuten skildrer forfatteren en viktig ny retning innen det norsk-pakistanske miljøet. Vi ser tydelig at flere velger ektefelle selv, og mange jenter ønsker å ta høyere utdanning og få en karriere før de gifter seg. Dette tror jeg både ungdom og voksne har godt av å lese.

Aktuelt tema: Boka Skitten snø handler om voldtekt og forholdet mellom generasjonene i det norsk-pakistanske mijøet.
Foto : Aschehoug forlag

Et kjærlighetsekteskap blir kamuflert ved å si at det egentlig var arrangert.

Tabu
Selv om forfatteren tar opp et alvorlig tema som voldtekt, klarer hun å holde en ganske avslappet stil. Hun beskriver hvordan dagens tenåringsjenter tenker og har tatt med noen morsomme hendelser knyttet til hvordan de ser på enkelte ting i eget miljø. Under et bryllup kommer det frem hvordan et kjærlighetsekteskap blir kamuflert ved å si at det egentlig var arrangert.

Voldtekt er et tabu i enkelte minoritetsmiljøer i Norge, og dette kommer også klart fram i boka. Men den norske jenta forteller heller ingen i familien og bekjente om voldtekten sin. Dette er et tegn på at vi fortsatt har en del holdningsarbeid å gjøre i samfunnet når det gjelder voldtekt.

Hemmelig forelsket
Det er vanskelig å legge boka fra seg, og forfatteren klarer å holde leserens oppmerksomhet gjennom hele romanen. Det klarer hun ved at det hele tiden skjer noe nytt. I starten virker romanen som en pakistansk tenårings-kjærlighetsroman om forbudt kjærlighet. Sumera er hemmelig forelsket i en vekter på senteret der hun jobber. Men handlingen går raskt over til et drama der planen om å hevne seg på gjerningsmannen blir lagt. Samtidig tar Khan enkelte oppgjør med den såkalte ukulturen blant norskpakistanere. Det gjelder spesielt enkeltes holdninger rundt hvordan pakistanske jenter bør være ikke minst når det gjelder ekteskap. Fortsatt er det flere som ønsker å velge ektefelle fra Pakistan, og gjerne en fra slekten til barna sine. I boka får vi tenåringsjentenes beretning om hvordan foreldrene legger planer om å gifte dem bort.

Skitten snø er et viktig bidrag i arbeidet med å få voldtekt på dagsorden og ta et oppgjør med holdningene som florerer, ikke bare i minoritetsmiljøet, men også i majoritetssamfunnet.

Bok

Tittel: Skitten snø
Forfatter: Mahmona Khan
Forlag: Aschehoug
Tidligere bøker: Tilbakeblikk (Pax 2009) og Muslimske råtekster (Aschehoug 2011)