Eks-kolonier redder Portugals næringsliv

Afrikansk suksesshistorie: Angolas økonomi går så det svinger. Hovedstaden Luanda er blitt en stor byggeplass, og stadig flere portugisiske firmaer flytter produksjonen til eks-kolonien
Foto: flickr.com
På 70- og 80-tallet var Angola et krigshelvete. Nå som borgerkrigen er over og gjenoppbyggingen forlengst i gang er landet sammen med Brasil hovedreisemålet for kriserammede arbeidsledige portugisere.
Angola er blitt Portugals største eksportmarked utenfor Europa, og sto for sju prosent av den portugisiske eksporten i fjor, sammenlignet med knapt én prosent i 2000, ifølge EUs statistikkbyrå Eurostat, skriver New York Times.
Krisen i Portugal, kulturelle likheter gjennom kolonistyret og en voksende økonomi i den tidligere krigsherjede afrikanske nasjonen gjør at stadig flere portugisiske selskap oppretter en base i Angola. Utvandringsstatistikker viser at opptil 30 000 portugisere flyttet til det afrikanske landet.

Kontrastfylt

Ricardo Gorjao, prosjektleder i softwarefirmaet CPI, sier til New York Times at nesten alle operasjoner har flyttet på grunn av krisen i hjemlandet.
– Vi går gjennom harde økonomiske tider i Portugal, mens her er det en fantastisk utvikling. For oss har det vært det eneste fornuftige å flytte virksomheten til Angola.