Tyrkia opprørt over Frankrike

Raser: Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdoğan er forbannet etter at Frankrike vedtok at fornekting av folkemordet på armenerne i 1915 er forbudt
Foto: United Nations Alliance of Civilizations
Tyrkia stanser alt samarbeid med Frankrike på grunn av Armenia-vennlig vedtak. 
0Shares

Tyrkias fremtidige forhold til Frankrike er svært usikkert, melder CNN, etter at det franske parlamentet har vedtatt en lov som gjør det straffbart å fornekte det armenske folkemordet.

Folkemordet ble ifølge en rekke ledende historikere utført av Det osmanske riket i 1915, der over en million armenere ble drept. Straffen for fornektelse vil være 45 000 euro – nesten 350 000 norske kroner – og et års fengsel. Loven vil ikke tre endelig i kraft før det franske senatet har godkjent den. Det skjer eventuelt i mars. Mange tyrkere har reagert med sinne på vedtaket i parlamentet i desember og har protestert både i sitt hjemland og i Paris.

Tyrkia har trukket sin ambassadør ut av Paris for å drøfte situasjonen med ham. De skal også ha avlyst alle fremtidige besøk til Frankrike og komiteer i den Europeiske union, skriver CNN.

Vi vil ikke nøle med ytterligere reaksjoner overfor Frankrike.

– Nye tiltak vil komme kunne bli aktuelle, avhengig av fremdriften av lovforslaget, og vi vil ikke nøle med ytterligere reaksjoner overfor Frankrike, sier Tyrkias statsminister, Recep Tayyip Erdoğan. 
Som svar på det franske vedtaket har han ifølge CNN anklagd Frankrike for forbrytelser mot menneskeheten, begått mot algeriske borgere på begynnelsen av 1960-tallet.
Det er parlamentsmedlem og visepresident i den armenske vennskaps-gruppen, Valerie Boyer, som står bak lovforslaget. Hun har blant annet mottatt anonyme drapstrusler siden vedtaket ble kjent, og får nå politibeskyttelse, ifølge Israel National News.