Slavehandler- og kongestatuer ødelagt av BLM-aktivister

En statue av slavehandleren Edward Colston tatt ned og kastet i elven.
Flere statuer av Belgias kong Leopold II, som styrte Kongo som sin private koloni, er utsatt for hærverk i kjølvannet av Blacklivesmatter-protestene. I Storbritannia ble også statuen av slavehandleren Edward Colston tatt ned og kastet i elven.
81Shares

En statue utenfor Afrika-museet i Brussel-forstaden Tervueren er den siste i rekken av minnesmerker som er utsatt for synlige protester, skriver Brussels Times, ifølge NTB.

I Ekeren ved Antwerpen ble en statue påtent onsdag etter å ha blitt dekket med rød maling i helgen. En byste i Gent ble også malt rød og merket med teksten «I can’t breathe», de siste ordene til politidrapsofferet George Floyd.

Leopold II var konge i Belgia fra 1865 til 1909, og fra 1885 kolonialhersker over dagens Kongo.

Arven etter Leopold og kolonitiden kaster fortsatt skygger i dagens Belgia, og kritikken har blusset opp igjen etter Floyds død. Mandag startet en underskriftskampanje for å fjerne alle statuer av Leopold i Brussel.

Kastet statue 

I Bristol ble også en statue av slavehandleren Edward Colston tatt ned og kastet i elven av BlackLivesMatter-tilhengere, ifølge Independent.

Colston ble anerkjent som som en filantrop som ga bort mye av formuen sin til Bristol. Samtidig er arven etter han svært kontroversiell, hvor selskapet hans fraktet mer enn 100.000 slaver fra Vest-Afrika til britiske kolonier i Karibien og Nord-Amerika mellom 1672 og 1689.

Statsminister Boris Johnson har fordømt Minneapolis-politiets fremtreden i Lloyd-saken, men også gått hardt ut mot til tiden svært voldelige demonstrasjoner. Utenfor Downing Street har det samlet seg store grupper av demonstranter som kastet flasker og røykraketter mot politiet.

– De har ingen rett til å angripe politiet. Disse demonstrasjonene er et svik mot saken den skal tjene, skriver han og varsler at de som er ansvarlige må så til ansvar for det som skjer, skrev han på på sin Twitter-profil.