Obama: – Politifolk kneler på nakkene til svarte amerikanere

– Vi er vitne til at våre føderale myndigheter sender styrker som bruker tåregass og batonger mot fredelige demonstranter, sa Obama.
Foto: Flickr.com
USAs tidligere president Barack Obama kritiserte føderal maktbruk under begravelsen til borgerrettsikonet og kongressrepresentanten John Lewis.
4Shares

Da Obama talte under seremonien, nevnte han ikke president Donald Trump ved navn. Men indirekte kom han med krass kritikk av Trumps bruk av føderale sikkerhetsstyrker.

– Vi er vitne til at våre føderale myndigheter sender styrker som bruker tåregass og batonger mot fredelige demonstranter, sa Obama.

– I dag ser vi med våre egne øyne hvordan politifolk kneler på nakkene til svarte amerikanere, sa den tidligere presidenten.

Protestene og opptøyene i USA brøt ut etter at afroamerikanske George Floyd ble drept av en politimann som satte kneet mot nakken hans.

– Selv mens vi sitter her, er det folk med makt som gjør sitt ytterste for å hindre folk i å stemme ved å stenge stemmelokaler og innføre restriktive ID-regler som retter seg mot studenter og minoriteter, sa Obama.

Også de tidligere presidentene George W. Bush og Bill Clinton var til stede under Lewis’ begravelse i byen Atlanta.

– Vi lever i dag i et bedre og mer edelt land på grunn av John Lewis og hans varige tro på Guds kraft, demokratiets makt og kjærlighetens evne til å opphøye oss til høyere standarder, sa George W. Bush, ifølge CNN.

Under en demonstrasjon i Alabama i 1965 ble Lewis alvorlig skadd. Han fortalte selv at han ble pågrepet 40 ganger på 1960-tallet og ytterligere fem ganger som kongressmann.

Begravelsen ble holdt i Ebenezer Baptist Church i Atlanta, der Martin Luther King i sin tid var pastor. Blant deltakerne var også Kings datter, pastor Bernice King, som ledet forsamlingen i bønn.