Slutter i Frihetspartiet til Wilders

Trekker seg: Mangeårig parlamentsmedlem for Geert Wilders parti Hero Brinkman tar oppgjør med manglende demokrati og stigmatiserende politikk
Foto: Wikimedia
Hero Brinkman, fram til nå parlamentsmedlem i det innvandringskritiske PVV i Nederland, slutter i partiet. Begrunnelsen er manglende indre demokrati og at partiet henger ut enkeltgrupper.

Brinkman har sittet i parlamentet for Geert Wilders Frihetsparti (PVV) siden 2006. Nå slutter han i partiet, noe som betyr at mindretallsregjeringen i landet ikke lenger har støtte fra et flertall av parlamentsmedlemmene, skriver avisen Dutch News. Til nå har alliansen av det liberale folkepartiet (VVD) og kristendemokratene (CDA) sittet med støtte fra Wilders parti.

Brinkman sier riktignok han kommer til å fortsette å støtte koalisjonen, men det er usikkert hvilke konskvenser det vil få for regjeringen at han nå trekker seg.

Brinkman jobbet tidligere som politimann og har lenge gått inn for at PVV skal bli et ordinært parti med medlemmer og ungdomsorganisasjon. Men dette har ført til motstand fra Geert Wilders og andre førende figurer i partiet.

Avgjørelsen vil ikke påvirke PVV’s støtte til mindretallsregjeringen.

Muslimer behandles dårlig
Brinkman sa på en pressekonferanse at selv om islam er en “tilbakestående” religion, kjenner han mange muslimer som er helt integrert i det nederlandske samfunnet, men at mange av dem føler at de blir behandlet som annenklasses borgere.

Brinkman kritiserte også PPV’s nettside som ble opprettet nylig for å samle inn klager på øst-europeere. Politikeren mener siden stempler øst-europeere som kriminelle.

Usikkerhet i parlamentet
Sybrand van Haersma Buma, som leder CDA i parlamentet, sier at han vil ha samtaler med andre partier om hva Brinkmans utmelding vil få å si for regjeringen. Det er viktig å sikre flertall for kuttene som nå drøftes av alliansepartnerne, sier han.

Geert Wilders sier at Brinkmans avgjørelse er “trist” og “unødvendig”, men at den ikke vil påvirke PVV’s støtte til mindretallsregjeringen.