Billy Graham-statue skal erstatte statue av rasist

Statuen som skal føres opp av Billy Graham fremstiller ham slik han så ut på 60-tallet, prekende med en bibel i hånden. Her er han i Oslo i 1955.
Foto: Riksarkivet/Wikimedia Commons
Den avdøde evangelistens statue skal etter planen innlemmes i U.S. Capitol's Statuary Hall neste år og erstatte statuen av en hvit supremacist fra samme stat.

En statue i reell størrelse av pastor Billy Graham vil bli installert i U.S. Capitol’s Statuary Hall-samlingen en gang neste år, og erstatter en statue av en hvit supremacist som både staten North Carolina og U.S. House ønsker fjernet. Dette melder Baptist Press.

Forrige uke godkjente et lovutvalg i North Carolina en modell av statuen som skildrer den berømte evangelisten som døde i 2018.

Billedhuggeren Chas Fagan vil nå begynne å jobbe med en modell i reell størrelse som må godkjennes av et kongressutvalg. Fagan har tidligere laget flere statuer av religiøse skikkelser, inkludert St. John Paul II for Washingtons St. John Paul II National Shrine, samt Mor Teresa for Washington National Cathedral.

Erstatter hvit supremacist

U.S. Capitol, Statuary Hall består av 100 statuer av fremtredende mennesker – to fra hver stat. Graham vil representere North Carolina.
Foto : US Capitol/Wikimedia Commons

U.S. Capitol, Statuary Hall-samlingen består av 100 statuer av fremtredende mennesker – to fra hver stat. Graham, en innfødt fra North Carolina som ble født på en melkegård i Charlotte, vil ta plassen til Charles Aycock (1859-1912), en tidligere guvernør og forkjemper for hvitt herredømme også kalt hvit supremacist.

Aycock var en av hovedmennene bak et raseopprør og kupp i Wilmington, N.C. i 1898, der et lokalt styrende råd bestående av svarte amerikanere ble styrtet og erstattet av hvite embetsmenn. North Carolinas andre statue er av Zebulon Vance (1830-1894), en tidligere guvernør og amerikansk senator som også var en sørstatsmilitæroffiser.

Lang prosess

Etter opptøyene og diskusjonene i kjølvannet av drapet på George Floyd, har mange tatt til orde for å fjerne statuer av slaveeiere og kjente rasister.

Det kan derfor virke svært betimelig for North Carolina å ta dette valget nå, men installasjon av en statue av Graham i den amerikanske hovedstaden hadde faktisk bred støtte lenge før den siste oppmerksomheten rundt rasismen i USA.

Den tidligere North Carolina senatoren Dan Soucek presset på for den nye statuen i 2015 mens Graham fortsatt levde. Rett etter Grahams død gikk prosessen i høyere gir.

– Fra et kristent religiøst synspunkt er Billy Graham et ubestridelig verdensomspennende ikon, sa Soucek den gang. Han siterte blant annet de seks tiårene Graham hadde en plassering blant topp ti på Gallups liste over de mest beundrede menneskene.

Ville gi Gud æren

Billy Graham Evangelistic Association, i partnerskap med staten, skaffer penger til statuen og installasjonen – som anslås å koste 650 000 dollar. Ingen statlige midler vil bli brukt.

Franklin Graham sier at statuen, som fremstiller hans far Billy Graham slik han så ut på 60-tallet, ikke er noe faren hans ville ha presset på for.

– Min far ville være veldig fornøyd med at folk tenkte på ham på denne måten, men han ville at folk skal gi Gud æren og ikke ham selv, sier han.