Sikher demonstrerte i Brussel

En omstridt dødsdom fikk tusenvis av sikher ut på gatene i Brussel
Foto: Mediapunjab.com
Tusenvis av sikher demostrerte i går foran Europaparlamentet for stoppe henrettelsen av den tidligere politimannen Bhai Balwant Singh Rajoana. Også i Oslo har sikher markert sin motstand.
0Shares

Flere tusen sikher iført oransje turbaner demonstrerte i går utenfor Europaparlamentet. De krevde slutt på dødsstraff i India og markerte samtidig sin motstand mot indiske planer om å henrette den tidligere politimannen Bhai Balwant Singh Rajoana.

Rajoana har en periode hatt en dødsdom hengende over seg. Han ble i 1995 dømt for å medvirket til attentatet mot Beant Singh, som var delstatsminister i den indiske delstaten Punjab fra 1992-1995.

Separatist-bevegelse
Ifølge indiske myndigheter innrømmet Rajoana å ha vært involvert i attentatet. Rajoana benekter ikke å ha vært sterkt kritisk til Singh, men har hele tiden påpekt at han ikke har tiltro til det indiske rettssystemet. Grunnen er at Beant Singh var involvert i indiske myndigheters aksjoner mot separatistbevegelsen i Punjab. Separatistene var en del av Khalistan-bevegelsen som har som mål å opprette en egen stat for sikhene. 

Sikher rundt om i verden har ønsket å markere avstand mot den planlagte henrettelsen av Rajoana.

– Etter kraftige protester fra sikher rundt om i verden har det indiske innenriksministeriet nå besluttet å utsette henrettelsen av Rajoana, forklarer Rupinder Dhillon, frilansjouranlist og bosatt i Norge siden 1990-tallet. 

Protest i Oslo

Representanter for norske sikher leverte mandag en formell protest til Utenriksdepartementet.
Foto : Rupinder Dhillon

Også i Oslo har representanter for ulike sikh-menigheter latt høre fra seg. Mandag denne uken samlet de seg foran  Utenriks-departementet og avleverte en formell protest mot den forestående henrettelsen, som var planlagt  å gjennføres i morgen, men som nå altså er utsatt på ubestemt tid. Blant de oppmøtte var Bibi Amandeep Kaur, som er hovedstyrer Oslo sikh-tempel og S. Ajaib Singh, hovedstyrer i Lier Sikh Tempel, får utrop.no opplyst. 

– Sikhene utgjør omlag 2,5 prosent av befolkningen i India, men i Punjab er sikhene i flertall, forteller Dhillon. – Sikher rundt om i verden har ønsket å markere avstand mot den planlagte henrettelsen av Rajoana og mot dødsstraff generelt i India, som er verdens største demokrati, sier han.