Tyske politikere reagerer skarpt på høyreekstrem aksjon ved nasjonalforsamlingen i Berlin

Flagget med en svart, rød og hvit stripe fra det tyske keiserriket, blir ofte brukt av dagens nynazister.
Foto: Flickr. Bündnis 90/Die Grünen
Tyske politikere refser demonstrantene som forserte politisperringer og inntok trappen foran Riksdagsbygningen i Berlin med blant annet tyske førkrigsflagg.

– Tyske førkrigsflagg og høyreorienterte ekstremister som stimler sammen foran nasjonalforsamlingen, er et utålelig angrep på hjertet av vårt demokrati. Vi vil aldri akseptere det, sier president Frank-Walter Steinmeier søndag.

Flagget med en svart, rød og hvit stripe fra det tyske keiserriket, blir ofte brukt av dagens nynazister. Flere demonstranter greide å ta seg forbi sperringene og var på nippet til å ta seg inn i bygningen før de ble stanset av politiet.

– Min forståelse tar slutt når demonstranter lar seg trekke med av vognene til demokratiets fiender og politiske agitatorer, tilføyer Steinmeier, som også takker politiet for å ha handlet «ekstremt forsiktig i en vanskelig situasjon».

– Riksdagsbygningen er det symbolske midtpunktet for vårt demokrati. Det er uakseptabelt at ekstremister og urostiftere bruker det til sine egne formål, sier innenriksminister Horst Seehofer i et intervju med avisen Bild.

Videoer på nettet viser over 100 personer på toppen av trappen inn til hovedinngangen, der de står i flere minutter mens de roper og veiver med tyske, amerikanske og russiske flagg. Også det tyske førkrigsflagget er synlig.

– Det utålelige bildet av nynazister foran Riksdagsbygningen kan ikke gjentas, ikke foran nasjonalforsamlingen og aldri inne i nasjonalforsamlingen, sier hun.

Ifølge politiet deltok om lag 38.000 mennesker, nesten dobbelt så mange som ventet, i demonstrasjonen og protestaksjonene i Berlin lørdag.

En marsj gjennom byen ble stanset av politiet fordi mange av deltakerne verken brukte munnbind eller holdt avstand. Hundrevis av mennesker ble pågrepet i forbindelse med massemønstringen.