Politimenn siktet for Floyd-drap møtte i retten

Derek Chauvin ble filmet da han 25. mai presset kneet mot halsen til 46-årige George Floyd.
Politimennene som er siktet for å ha drept afroamerikaneren George Floyd under en pågripelse i Minneapolis, møtte fredag for første gang personlig i retten.
8Shares

Mens demonstranter utenfor rettsbygningen krevde rettferdighet for Floyd, forsøkte de fire siktede politimennene inne i rettssalen å legge skylden på hverandre.

Derek Chauvin ble filmet da han 25. mai presset kneet mot halsen til 46-åringen, som kort tid etter ble erklært død.

Både Chauvin og de tre andre politifolkene som var til stede under pågripelsen, fikk sparken dagen etter. Chauvin er siktet for forsettlig drap, de øvrige tre for medvirkning.

Påtalemyndigheten avviste Chauvins påstand om overdose som «latterlig» og sa at alle de fire siktene må stilles for retten samtidig med den begrunnelse at de alle samarbeidet tett med hverandre under pågripelsen.

Både Chauvin og de tre andre politimennene forsøker å få overbevist retten om at det må holdes fire separate rettssaker. Chauvins forsvarere ønsker også at rettssaken flyttet til en annen delstat.

En tredje obduksjonsrapport, bestilt av Floyds familie, konkluderer også med at han døde som følge av politivold.

Bistandsadvokaten til Floyds familie tar kraftig avstand fra påstanden om at Floyd skulle ha dødd som følge av en overdose fentanyl.

– Den eneste overdosen som drepte George Floyd, var en overdose overdreven maktbruk og rasisme fra politiet i Minneapolis, sa advokat Ben Crump på pressekonferanse fredag.

Kun to av klagene endte med disiplinærstraff, og i begge tilfellene fikk han en skriftlig advarsel.

Chauvin har siden mai sittet isolert i høysikkerhetsfengselet Oak Park Height i delstaten Minnesota. Dersom han blir funnet skyldig i forsettlig drap, er strafferammen for dette opptil 40 års fengsel i Minnesota.

Hendelsen utløste store demonstrasjoner og opptøyer over hele USA og ga næring til Black Lives Matter-bevegelsen.