Lasermannen tiltales i dag

Brukt på Utøya: en Glock 9mm pistol var et av våpnene tiltalte hadde med seg i fluktbilen, og som han tok med til AUF-leiren for å fullføre angrepet.
Foto: Ken Lunde/lundestudio.com
Johan Peter Mangs stilles for retten, tiltalt for skyteepisodene i Malmø mellom 2009 og 2010.
0Shares

38-åringen, også kjent som “Lasermannen”, tiltales for tre drap og 13 drapsforsøk, etter å ha sittet i varetekt de siste 18 månedene, ifølge den Skånebaserte avisen Sydsvenskan.

Skyteepisodene fikk stor oppmerksomhet, både i svenske og utenlandske medier. Siden skytingene befant seg i et avgrenset område innenfor Malmø, knyttet politiet disse til organisert kriminalitet, en hypotese som senere ble forkastet, da det viste seg at et overveldende antall av ofrene var av innvandrerbakgrunn. 

– Flesteparten av drapene og drapsforsøkene bærer rett preg av hatkriminalitet, mente kriminologiprofessor Jerzy Sarnecki overfor den svenskspråklige finske avisen Hufvudstadsbladet.

Nettet rundt Mangs snøret seg og i november 2010 ble han arrestert. Mangs høykaliber håndvåpen brukt i et av drapene, som endte livet til en 20-årig etnisk svensk kvinne ble knyttet til de andre skytingene gjennom tekniske bevis. Bevisene viste at samme våpen ble brukt i flere av de andre angrepene.

Rettssak frem til juli

Utredningen på 7500 sider, som fra og med i dag offentliggjøres, viser at Mangs kunne blitt tiltalt for flere drapsforsøk, men hvor bevisene er for svake til opprette sak. 

– Utover dette tiltales han for å grove trulser og ringeakt mot retten, ifølge Sydsvenskan.

Rettssaken forventes å pågå frem til midten av juli.