– Hollande vil bedre sameksistensklimaet

 
Foto: idf-fotos
I går kveld fikk Frankrike sin første sosialistiske president på 17 år. 
0Shares

Titusenvis kunne i går feire i Paris´ gater og andre steder i republikken en nokså overraskende seier til den sosialistiske kandidaten Francois Hollande (bildet). I det Hollande han gikk på podiet, var 99 prosent av stemmene i presidentvalget talt opp, og seieren sikret med en oppslutning på 51,7 prosent, ifølge NTB.

Foran titusener av tilhengere på Bastilleplassen sa den nyvalgte presidenten at ny bevegelse er i ferd med å reise seg i Europa.

– For meg er dere allerede en bevegelse som er i ferd med å reise seg i hele Europa, kanskje i hele verden, sa Hollande til det jublende folkehavet.

Respekt for valgresultatet

Sarkozy erkjente nederlaget og ba sine tilhengere respektere resultatet.

– Jeg vil takke alle som har stemt på meg. Jeg sparte ikke på kreftene, men la all min energi inn i valgkampen. Men jeg lyktes ikke i å overbeviste majoriteten av velgerne, sier Sarkozy i sin første tale etter nederlaget, ifølge NTB.

Hinsides

Samfunnsdebattanten Nina Dessau, som selv har fransk bakgrunn og fulgt valget nøye sier måten Sarkozy førte sin kampanje på var “helt hinsides”.

– Han tapte fordi han satte folk opp mot hverandre, sier Dessau til utrop.no.

Hun legger til at Sarkozys politikk har gått verst utover de fattigste, blant annet de nyeste innvandrerne, og håper på politiske endringer med Hollande.

– Hollande vil bedre sameksistensen fordi han vil fokusere mer på sosial rettferdighet og vekk fra de siste årenes innsparingstiltak og privatiseringspolitikk.

Brudd med krisen

Ifølge Dessau er det mest interessante med valget av Hollande om han klarer å bryte med krisepolitikken som har gått utover minoritetsbefolkningen i Frankrike.

– Jeg ser på dette som en svært viktig seier for den franske venstresiden, spesielt ettersom ytre høyre, reprsentert ved Front Nationale og Marine le Pen kom styrket ut av presidentvalget.

Ser du for deg at Front Nationale kan bli Frankrikes nest største parti i valget i juni?

– Frem til valget ser jeg for meg en svært travel tid. Le Pen vil moblisere kraftig, og det er av stor betydning for sosialistene og alle som støtter Hollande-blokken å beholde initiativet, avrunder hun.