Italia og Hellas ønsker migrasjonsreform velkommen

Vi mener Dublin-forordningen slår negativt ut for ankomstlandene, sier Italias statsminister Giuseppe Conte.
Italia gleder seg over EUs planer om å kvitte seg med Dublin-forordningen når den nye migrasjonspakten legges fram. Hellas sier asylavtalen har sviktet.
51Shares

Nyheten om at avtalen om at asylsøknader skal behandles i det første landet søkeren kommer til, blir tatt godt imot i de to EU-landene som tar imot flest flyktninger og migranter.

– Dette er et vendepunkt. Dette har Italia jobbet hardt for, fordi vi mener Dublin-forordningen slår negativt ut for ankomstlandene, sier Italias statsminister Giuseppe Conte.

Også i Hellas ønskes uttalelsen fra EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen velkommen. Migrasjonsminister sier ordningen fra 2013 «har mislyktes og må endres».

Etter at von der Leyen hadde holdt sin tale om unionens tilstand i EU-parlamentet onsdag, sa hun at kommisjonen vil foreslå å fjerne ordningen. Det skjer når kommissær Ylva Johansson neste uke legger fram forslaget til ny migrasjonspakt. Hva som vil komme i stedet for dagens avtale, er ennå ikke kjent.

Norge er også med på Dublin-forordningen, som til dels sluttet å fungere i kjølvannet av migrantkrisen i 205. Hellas og Italia mente de ble sittende alene med utfordringen som fulgte de mange ankomstene.