Euro-krisen rammer Wilders

Wilders (t.h) i sine glansdager. Her sammen med lederne for det konservative og det liberale partiet etter å ha gjort et brakvalg i 2010
Foto: Wikimedia Commons
Indre krise og tilbakegang på meningsmålingene er fasit for islam-kritikeren Geert Wilders i Nederland de siste månedene.

Den nederlandske Frihetspartiet (PVV) ledet av Geert Wilders har hatt nærmest kontinuerlig fremgang de siste årene. Men nå ser vinden ut til å snu for den beinharde islam-kritikeren med den karakteristiske hårmanken.

Nylig brøt den nederlandske regjeringen sammen, og Wilders, som har sittet på vippen og støttet de konservative, ser nå ut til å bli dratt med i dragsuget.

Geert Tomlow, som for en tid tilbake var Wilders høyre hånd, mener Wilders har skuslet bort mulighetene sine.

Det vil bli vanskelig for ham å fortsette i politikken.

– Jeg tror ikke har tenkt godt nok gjennom konsekvensene av det han gjorde. Han hadde en kjærlighetsaffære med makten, men klarte ikke å levere resultater til velgerne. Han ble tvunget til innrømmelse etter innrømmelse, sier han ifølge BBC.

Tomlow mener Wilders har taklet samarbeidet med regjeringen umodent.

– Han har mistet mye støtte fra egne partifeller også. Det vil bli vanskelig for ham å fortsette i politikken, spår Tomlow.

Den nye koalisjonsregjeringen i landet har vist at den kan overleve uten støtte fra Frihetspartiet. Dermed befinner Wilders seg nå i et politisk ingenmannsland, mener BBCs korrespondent Anna Holligan.

Også på gateplan virker det som støtten til Wilders er i ferd med å forvitre. Hvis det hadde vært valg i dag, ville partiet vunnet 17 mandater mot 24 i 2010.

Ny populistisk kraft?
Enkelte analytikere mener det er krisen i EU som gjør at folk flest blir mer opptatt av økonomi og mindre av Frihetspartiets tradisjonelle fanesak, innvandring.

Nå ser det også ut som den nye koalisjonen kan forkaste mange av de lovforslagene som den forrige Wilders-støttede regjeringen kom med.

Men andre analytikere tror den islam-kritiske populismen fortsatt har en framtid i Nederland. Nå venter velgerne på en ny, karismatisk leder som kan ta over for Wilders, hevdes det, ifølge BBC.