AfD tar avstand fra eks-talsmannens uttalelse om «gassing»

Stemmer mot Merkels flyktningepolitikk og for en konservativ motreaksjon i Tyskland: høyrepopulistiske Altenative für Deutschland (AfD) gjorde et brakvalg under gårsdagens valg flere tyske delstater, på bekostning av forbundskansler Angela Merkels kristeligdemokratiske parti (CDU).
Foto: metropolico.org
Ytre høyrepartiet Alternativ for Tyskland (AfD) tar avstand fra sin tidligere talsmann Christian Lüth, som i et opptak tar til orde for å «gasse» migranter.
14Shares

Lüth kom med uttalelsen under en samtale med en blogger, og et skjult opptak av samtalen inngår i en dokumentar som sendes på TV-kanalen ProSieben mandag kveld.

– Vi kan skyte dem alle senere, ingen tvil om det, gasse dem eller hva som helst, det er det samme for meg, sier Lüth når spørsmålet om migranter kommer på banen.

– Til verre det går med Tyskland, til bedre er det for AfD, sier han også.

Partiledelsen bekrefter at det er Lüth som snakker i opptaket, tar kraftig avstand fra den tidligere talsmannen og sier at han nå er fratatt alle offisielle roller i partiet.

– Uttalelsen Lüth skal ha kommet med, er helt uakseptabel og er ikke på noe vis i tråd med AfDs mål eller politikk, sier partiets parlamentariske leder Alexander Gauland.

Etter flere år som talsmann for AfD trakk Lüth seg i april i år, uten at verken han selv eller partiet oppga noen grunn til dette.

Ifølge avisa Die Zeit var det en uttalelse der 44-åringen beskrev seg selv som fascist og snakket varmt om sin «ariske bestefar» som lå bak avgangen.

Lüths bestefar Wolfang Lüth var høyt oppe i den tyske marinen under andre verdenskrig og fikk jernkorset av Adolf Hitler, ifølge Die Zeit.