Stor i Israel – og Iran

 
Foto: rita.co.il/Koko
Rita Jahanforuz siste persiskspråklige utgivlse har gitt henne en musikalsk brobyggerrolle mellom de to "fiendene" i Midtøsten.
0Shares

50-årige Jahanforuz utvandret til Israel sammen med familien sin som jentunge. Nå er hun en av Israels mest anerkjente artister. Noe av det som er mest oppsiktvekkende er måten hun har brukt suksessen og talentet på å bygge bro mellom sine to land, to land som er i en sterk ideologisk og politisk konflikt med hverandre, skriver Wall Street Journal.

Jahanforuz siste utgivelse My Joys er utgitt på persisk og innholder klassiske iranske ballader sunget i moderne middelhavsstil, noe som apellerer både til israelske lyttere og gitt henne en stor undergrunns fanbase blant iranere overalt i verden. 

Elsket og uønsket

Brobyggerrollen kommer likevel ikke uten komplikasjoner. For det offisielle Iran er Jahanforuz en israelsk statsborger og en uønsket person, selv om hun er iranskfødt. Hun vil mest sannsynlig aldri få lov til å holde konserter i sitt fødeland så lenge mullahstyret består. Nyhetsbyrået Fars News Agency har også anklaget henne for å drive “en myk krigføring, med sikte på vinne fedrelandselskende iraneres hjerter og sinn”.

Likevel finner hennes stadig voksende fanskare stadig flere kreative måter å finne musikken hennes på. CDene selges i Teherans bazarer under bordet med dekknavnet Rita Khanum (Frøken Rita) og nettbrukere bruker ulovlige IP-adresser for å laste ned låtene hennes. My Joys er nå siste skrik i de mange ulovlige private nattklubber i hovedstaden Teheran, og rundt om i landet.

Jahaforuz kaller sin musikk for “grensesprengende, bokstavelig talt”.

– I disse dager er det bare krigens, voldets og hatets språk folk her i Israel kjenner til når man snakker om Iran, uttalte hun nylig under en pressekonferanse i Tel Aviv.

– Vi vil aldri bombe deg!

På hennes Facebook-side har iranere verden over gitt klar beskjed om at musikken kan føre til mer gjensidig forståelse og avspenning mellom de to landene.

– Vi kan aldri finne på å bombe deg, skriver en av brukerne på kommentarfeltet.

En annen vil mer enn gjerne ha henne over til Teheran.

– Stemmen din er fantastisk, Rita. Du er en stolthet for alle iranere.