Flaggmarsj endte i gateslåsskamp

 
Foto: Foto: Skjermdump/youtube.com/roznefilmikiyt.pl
En gruppe ultranasjonalistiske fotballsupportere valgte å marsjere med det russiske flagget i Warszawa før EM-kampen mellom Russland og Polen, til voldsomme reaksjoner fra de polske hjemmesupporterne.
0Shares

Flaggmarsjen ble gjennomført i forbindelse med at 12. juni er Russlands nasjonaldag. Polakkene på sin side oppfattet marsjen som en ren provokasjon, ifølge BBC. 

Begge land har historisk sett hatt et svært anstrengt forhold til hverandre. Både russiske og polske myndigheter manet i forkant av kampen sine supportere til å fokusere på fotballen fremfor politikken. Oppfordringen ble likevel ikke etterfulgt. Ifølge polske medier gikk flere av de russiske supporterne med nasjonalistiske og anti-polske plakater, som blant annet siktet til de 120 år som polakkene var underlagt russisk styre. 

Ifølge nyhetsbyrået AP skal spredte sammenstøt mellom de to nasjoners supportere ha skjedd overalt i byen, også etter kampen. Folk fra begge leire skal også ha kastet stein, flasker og bengalske lys utenfor stadion der kampen ble spilt. Tilsammen ble et flere titalls supportere, både russiske og polske, arrestert etter urolighetene. 

Granskes, kan straffes

Episoden føyer seg til flere hendelser som involverer russiske supportere under mesterskapet. Nå åpner også det europeiske fotballforbundet, UEFA, disiplinærsak, noe som kan føre at det russiske landslaget kan staffes med minus seks poeng når kvalifiseringen til neste EM i Frankrike i 2016 tar til.

Ifølge BBC skal UEFA også granske videoopptak av voldsepisoder i russernes første kamp mot Tsjekkia i Wroclaw, hvor fire vektere endte opp på sykehus. I tillegg skal man se på anklager for angivelig rasehets av Tsjekkias eneste fargede spiller, den etiopiskættede Theodor Gebreselassie.

I en uttalelse etter kampen manet Russlands fotballforbund til ro og god oppførsel. 

– Vi oppfordrer alle fotballinteresserte som har reist til Polen å huske at de representerer Russland. Vennligst ha respekt for hverandre, og for laget.