Politiker lot seg genteste for “raserenhet”

Den ungarske garden (Magyar garda) er tett knyttet til partiet Jobbik, men er sterkt mislikt av ungarske myndigheter for sin ytterliggående aktivisme. Garden ble forbudt, men reorganiserte seg kort tid etter som "samfunnsnyttig stiftelse"
Foto: Wikimedia Commons
En representant for det ungarske partiet Jobbik har gentestet seg for å bevise at han ikke har jøder eller romfolk i familien. 

Det er avisen Die Presse som bringer nyheten om at et ungarsk parlamentsmedlem fra det sterkt høyrevridde partiet Jobbik har fått sekvensert deler av genomet sitt i et laboratorium i Budapest. Etterpå tok han testresultatet til inntekt for at han er fri for gener fra jøder og romfolk.

Dette har ført til kraftige protester fra Det europeiske selskapet for humangenetikk (EHSG).

– Denne typen praksis er vitenskapelig sett tåpelig, uetisk og bør fordømmes, heter det i en uttalelse fra selskapet. Les hele uttalelsen her. 

Dette er en grov fordreining av verdien av gentesting.

Navnet på politikeren er imidlertid ikke offentliggjort. 

– Skandaløst misbruk

– Dette er en grov fordreining av verdien av gentesting, som er ment å brukes til medisinsk diagonstisering, ikke til å påberope seg rasemessig renhet. Dessuten beviser testen ingen ting. Det er umulig å finne noens opprinnelse ved å teste så få steder i genomet. Jeg er sikker på at kliniske genetikere over hele verden vil støtte meg i fordømmelsen av dette skandaløse misbruket av en teknologi som er utviklet for å hjelpe syke, ikke fremme hat, sier Jörg Schmidtke, som er president for EHSG. 

Han får støtte av Bela Melegh, som er president i Det ungarske selskapet for humangenetikk.

– Vi ble sjokkert da vi hørte at et laboratorium som er autorisert for genetisk analyse til medisiniske formål har utført en slik test. Testen hadde ingen diagnostisk verdi, men har blitt brukt til å forsterke spenninger mellom folk fra ulike etniske grupper. Vi forlanger at den ungarske regjeringen forfølger saken, sier han ifølge Die Presse.