EU vil ikke delta på konferanse om retur av syriske flyktninger

Mange syrere og vestlige land mener forholdene i landet ikke er modne for masseretur av flyktninger.
EU deltar ikke på konferansen Russland leder denne uken om retur av syriske flyktninger. Første prioritet må være å gjøre det trygt å vende tilbake, sier EU.

Russlands president Vladimir Putin mener store deler av Syria er forholdsvis fredelige. Han sier det er på tide at millioner av dem som flyktet, vender hjem og bidrar til å bygge opp landet igjen.

Syrias leder, Bashar al-Assad har sagt at retur av flyktninger er en prioritet. Hans styrker kontrollerer nå 70 prosent av landet, takket være militær støtte fra Russland og Iran.

– EU og våre medlemsland kommer ikke til konferansen. Vi mener det som må prioriteres nå, er en skikkelig innsats for å legge til rette for sikker, frivillig og bærekraftig retur med verdighet for flyktninger og internt fordrevne, sier Josep Borrell.

Også FN og USA har kritisert konferansen, som fant sted onsdag. Tyrkia, som har tatt imot over 3,5 millioner flyktninger, ble ikke invitert.

– Det er ikke mulig å håpe på noe positivt fra Erdogans regime, den fremste støttespilleren for terrororganisasjoner i Syria, sa Syrias viseutenriksminister mandag.

En FN-ledet politisk prosess har vært fastlåst i flere måneder. Flere vestlige land anklager myndighetene i Syria for å hindre fremdrift i prosessen. Mange syrere og vestlige land mener forholdene i landet ikke er modne for masseretur av flyktninger.

Borrell peker på en rekke faktorer som står i veien for trygg retur, blant annet tvangsverving til militæret, vilkårlige pågripelser, forsvinninger, tortur, fysisk og seksualisert vold, diskriminering og mangelfulle eller fraværende grunnleggende tjenester.