Østerrike varsler tiltakspakke mot terror

Den første pakken med lovforslag skal komme i desember.
Foto: Pixaby
Fotlenke, meldeplikt og forvaringsstraff er blant tiltakene Østerrike planlegger i kampen mot terror. I tillegg kan både pass og førerkort bli inndratt.
36Shares

Regjeringen i Østerrike varsler at den vil komme med en rekke forslag i desember for å bekjempe terror, skriver nettstedet OE24. Blant annet vil de holde terrordømte fengslet også etter utløpet av en tidsbestemt straff, dersom de står fast ved sine ekstremistiske tanker.

– Dersom mentalt forstyrrede kriminelle kan sperres inne på livstid fordi de utgjør en fare, kan også terrorister som utgjør en fare, sperres inne på livstid, sier statsminister Sebastian Kurz, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Mannen var østerriksk og nordmakedonsk statsborger. Han var dømt for å ha forsøkt å slutte seg til ekstremistgruppen IS i Syria, men var prøveløslatt. Ett av vilkårene for løslatelse var at han jevnlig skulle gå til en rådgiver for å avradikaliseres.

I forslagene til nye tiltak, som ikke er formalisert ennå, ligger det også krav om utvidet meldeplikt for straffedømte.

Til sammen er det snakk om svært innskrenkende tiltak, men regjeringen bedyrer at alle forslagene skal være i tråd med menneskerettighetene. Den første pakken med lovforslag skal komme i desember.

Det er også planer om systematisk informasjonsutveksling mellom sikkerhetsmyndigheter og andre myndigheter.

Presset mot regjeringen har økt etter at det kom fram at politiets etterretningstjeneste ikke gjorde noe etter at gjerningsmannen i Wien sist sommer ble observert i møte med radikale islamister fra Tyskland og Sveits. Etterretningen skal også ha blitt varslet om mannen etter at han forsøkte å kjøpe ammunisjon i Slovakia.

Den som er dømt for terrorlovbrudd, skal fratas retten til å ha våpen, våpendeler eller ammunisjon på livstid, dersom regjeringens ønsker blir vedtatt.