Lover flere bosetninger i Jerusalem

Stridens kjerne: bosetningen Gilo i sørøstdelen av Jerusalem ligger i områder annektert av Israel etter 1967. Byggeaktiviteten i området regnes blant annet av EU som ulovlig.
Foto: Justin McIntosh
Israels statsminister Benjamin Netanyahu lover å fortsette byggingen av de omstridte bosetningene i Jerusalem, tross kraftig internasjonal kritikk.
0Shares

– Vi vil ikke legge noen begrensninger på å bygge i Jerusalem. Akkurat som andre nasjoner bygger i sine hovedsteder, som i London, Paris, Washington og Moskva, så bygger Israel i Jerusalem, uttalte Netanyahu til nyhetsbyrået AFP

Innenriksdepartementet ga torsdag sist uke et endelig klarsignal til å bygge 797 nye hjem i Gilo-området, som ligger i det sørøstlige Jerusalem. Gilos beliggenhet på land annektert av Israel siden seksdagerskrigen i 1967 gjør tiltaket fra israelske myndigheter imidlertid kontroversielt. Både FN, EU og Japan refererer til Gilo som “ulovlig okkupert område”.

– Svært beklagelig

Både Netanyahus uttalelser, og bosetningsutvidelsen, møter sterk internasjonal kritikk. EUs utenrikssjef Catherine Ashton er blant dem som reagerer negativt, og kaller det hele for “svært beklagelig”.

– Bosetninger er ulovlig etter folkeretten og de truer med å gjøre en tostatsløsning umulig, heter det i en uttalelse på consilium.europa.eu.