Hånfilm fikk offentlig støtte

 
Foto: Foto: Skjermdump/vimeo.com
En video der en sultestreikende afghansk mann blir hånet til å drikke øl og spise pølser fikk filmstøtte gjennom prosjektet Doxwise.

Utenfor parlamentsbygningen i Helsinki sultestreiker afghanske flyktninger i protest mot finske myndigheters behandling av asylsøkere. En gruppe menn bestemmer seg for å gjøre en “hjelpeinnsats”, og med kamera filmer seg selv i det de går til leiren med en grill.

Neste klipp (bildet) viser en afghansk mann som ikke vet språket, men snart forstår ydmykelse i situasjonen. Han varmer sine kalde hender over grillen, mens mennene rundt ham hånende prøver å få ham til å drikke øl og spise noen av de medbrakte pølsene som grilles.

– Rasistisk

Kommentarjournalist i Aftonbladet, Jacob Lundstrøm, reagerer skarpt på videoen, som han kaller en “rasistisk farse”. 

Flyktningen i videoen må ha trodd at han møtte solidariske medmennesker som filmet han. Istedet er videoen kynisk og dehumaniserende.

For Lundstrøm er det et enda større problem at videoen er del av filmprosjektet Doxwise. Filmprosjektet finansieres blant annet gjennom de finske og svenske filminstituttene, og har som formål å vise unge mennesker fra 18 til 27 i alle fem nordiske land mens de lager videodagbøker.

– En slik video kan da ikke leve opp til mangfoldsmålsetningen filminstituttene ønsker å fremme, konkluderer han.

Skal være usensurert

I et åpent brev fra Doxwise Nordic, tilgjengelig på deres nettsider, gir produsentene uttrykk for at de skjønner at webisoden “Welcome to Finland” har skapt en rasismedebatt.

– Konseptet her er å gi ungdom en stemme og en måte å vise sin verden og meninger offentlig gjennom videomateriale hvor de filmer seg selv. Vi føler det er viktig å få frem hvordan ungdom i vårt samfunn tenker og handler, uten noe som helst form for sensur. Ved å gjøre dette så vil ikke ubehagelige fenomener forsvinne.

Doxwise håpet denne videoen ville trekke oppmerksomhet rundt rasisme-tematikken i Finland.

– Vi tror handlingene i videoen taler for seg, og at videoen i seg selv ikke vil føre til mer sympati eller oppfordre til mer rasistisk oppførsel, skriver de på doxwise.com.