Filmet grov rasismeepisode i Australia

Sinne og rasisme: en av de sterkt berusede passasjerene som kom med rasistisk trakassering og ble filmet.
Foto: Foto: Skjermdump/YouTube
Komiker Mike Nayna (28) er velkjent i Melbournes stand-up-miljø. Men det han for noen dager siden filmet på vei hjem med nattbussen var alt annet enn humoristisk.
0Shares

Hendelsen tilskriver seg fra halvannen uke siden, da en gruppe franske turister snakket seg i mellom og sang i sitt eget språk, melder SBS News. 

Ifølge TV-kanalen var flere av passasjerene beruset etter å ha tilbrakt en varm vårdag på stranden og i nattklubbene i den sør-australske byen. I det de franske turistene sang, var det en gruppe blant busspassasjerene som begynte å komme med “tilsnakk”. Tilsnakk som etterhvert utviklet seg til truende rasistiske tilrop.

Kom med drapstrusler

Særlig negativ oppmerksomhet ble gitt til de to i den franske gruppen med mørkest utseende.

– Nå er dere i Australia. Snakk engelsk eller dø, sier en av mennene filmet i videoen.

Situasjonen ble etterhvert verre når en annen passasjer krevde at alle “svartingene måtte komme seg av på denne holdeplassen”. Mannen kom bort til den ene kvinnen og sa at “alle i denne bussen har lyst til å drepe deg”.

Komikeren Mike Nayna som filmet hele episoden, og la deler ut av den på YouTube, beskrev det som skjedde under denne bussturen som “vemmelig”.

– Etter drapstrusselen var det noen som slo inn bakvinduet på bussen. Noen andre og jeg måtte eskortere den franske gruppen ut av bussen frivillig, for da var stemningen på sitt mest hatske, sier han til SBS News. 

Filmet hele opptrinnet: komikeren Mike Nayna sier til australske medier at han la ut videoen for å vise at rasisme er et problem hos et lite, men synbart mindretall.
Foto : Foto: Skjermdump/YouTube

Fikk sigaretter i gave

Noe av det som har sjokkert komikeren, og australske TV-seere er mangelen på konfrontasjon fra andre passajerers side. Nayna, som selv har nederlandsk-maldivisk bakgrunn, fikk også merke vreden fra en av medpassasjerene.

– Mennene som kom med truslene ble heiet på, og de ikke heiet var med på trakasseringen forholdte seg likegyldig til hendelsen. En av de som trakasserte kom også bort til meg og begynte å legge ut en lang tirade om hvor mye han hatet “svartingene og utlendingene som kommer til Australia”.

Noe av det verste han syntes var at sjåføren gjorde ingenting.

– Han lot en mobb få utvikle seg. Mannen som kom med drapstrusselen ble gratulert og gitt øl og sigaretter i gave av enkelte, sier han til SBS News.

Sterke reaksjoner

Videoen er blitt lagt ut på forskjellige sosiale nettverk, og reaksjonene har ikke latt vente på seg.

– Kvalmt. Sånne idioter er ikke representativt for Australia og ødelegger for landet, kommenterte en Facebook-bruker.

– Flott at noen legger dette ut slik at disse folkene ser på seg selv og kan angre over sin egen oppførsel. Håper også at dette vil hjelpe politiet om de finner straffbare forhold, kommenterte en annen.