Saudiarabisk kvinneaktivist dømt til fengselsstraff

Loujain al-Hathloul ble dømt for flere aktiviteter som er forbudt gjennom anti-terrorlovgivningen.
Foto: Amnesty International
Den saudiarabiske kvinneaktivisten Loujain al-Hathloul er dømt til fengsel i fem år og åtte måneder for terrorrelatert kriminalitet, melder lokale medier.
286Shares

Al-Hathloul fikk verdens oppmerksomhet da hun i 2014 ble pågrepet for å ha protestert mot forbudet mot at kvinner fikk kjøre bil i Saudi-Arabia.

Hun ble mandag dømt til en fengselsstraff på fem år og åtte måneder. Hun ble dømt for flere aktiviteter som er forbudt gjennom anti-terrorlovgivningen.

Saken mot henne ble i november flyttet over til en terrordomstol, etter at hun i 2018 ble pågrepet sammen med ti andre kvinneaktivister.

Amnesty Norge protesterte kraftig på at saken ble overført til en terrordomstol.

– Den opprinnelige tiltalen mot henne har ingen ting med terrorvirksomhet å gjøre. Vi deler Loujains søsters bekymring om at hun er blitt presset eller torturert til tilståelser, sa seniorrådgiver Ina Tin i Amnesty Norge.

De har senere hevdet at Saudi-Arabias nye ambassadør i Norge, Amal al-Moallimi, har besøkt al-Hathloul i fengselet, men unnlatt å etterkomme bønnen hennes om hjelp.

NTB ba forrige uke Saudi-Arabias ambassade om en kommentar til Amnestys opplysninger om møtet i fengselet og kritikken om at hun ikke etterkom den fengslede aktivistens bønn om hjelp, men ambassaden har ikke besvart henvendelsen.