Instagram-bråket: Ungdommer frykter nye opptøyer

Instragram-bråket i Sverige har skapt sterke meninger på nett, og vold og trusler utenfor cyberspace.
Foto: Skjermdump/instagram.com
Ungdommer i Gøteborg frykter at spredningen av krenkende bilder på det populære sosiale nettverket Instagram vil skape nye opptøyer i Sverige.
0Shares

Gøteborg har i løpet av de siste dagene opplevd omfattende ungdomsopptøyer. Bråket ble utløst av en konto på fototjenesten Instagram, der unge jenter ble utehengt som promiskuøse og dumme.

Flere av de uthengte jentene har flerkulturell bakgrunn. Instagramgruppen hvor hetsen har ligget tilgjengelig heter @Gbgorroz, hvor ordet “orroz”, som stammer fra tyrkisk oroz, betyr hore.

– Jeg frykter dette er bare begynnelsen. De som har lagt ut disse bildene bryr seg overhodet ikke om hvordan det føles for dem som er hengt ut. Nå sprer stadig nye bilder seg på nettet, og om det fortsetter tror jeg utvilsomt at det vil komme flere opptøyer, forteller Melissa Yucel til VG Nett.

Trusler og kriminelle gjenger

17 år gamle jenta som er mistenkt for å stå bak ryktene er tvunget til å oppholde seg på et hemmelig sted etter å ha fått trusler. 

Til Aftonbladet forteller hun om en hard og tøff dag, og mange henvendelser fra omverden.

– For meg er veldig vanskelig å bli feilaktig utpekt. Nå håper jeg virkelig at den som står bak står fram. 

Kriminelle gjenger skal ha dukket opp både hjemme hos jenta og hos en gutt som også har fått rykte på seg i ungdomsmiljøet om å stå bak sexsjikaneringen.

– Jeg kan ikke bekrefte at jeg har fått sånne opplysninger. Men det kan være det stemmer. Når bildene, spres på denne måten er det mange som blir rammet, sier pressetalsmann for politiet Ulla Brehm til Aftonbladet.