Trumps nulltoleranse for ulovlig grensekryssing opphevet

Nulltoleransen betydde at voksne som krysset grensen ulovlig, kunne bli tiltalt for ulovlig innreise.
Foto: Flickr/J. L. Hervas
Justisdepartementet har opphevet Donald Trumps harde linje overfor dem som krysser grensen mellom Mexico og USA ulovlig.

Retningslinjen som ble innført mens Trump var president, innebar en nulltoleranse overfor migranter som ankom USA på ulovlig vis, og håndhevingen resulterte i at flere tusen familier ble splittet.

Justisdepartementet i USA har sendt ut nye retningslinjer til landets påtalemyndigheter som opphever denne praksisen. Departementet går tilbake til den mangeårige praksisen med å behandle sakene enkeltvis.

– I samsvar med det langvarige prinsippet om å gjøre individuelle vurderinger i kriminalsaker, opphever jeg med umiddelbar virkning dette direktivet, skriver fungerende justisminister Monty Wilkinson i et memorandum som nyhetsbyrået AP har fått tilgang til.

Nulltoleransen betydde at voksne som krysset grensen ulovlig, kunne bli tiltalt for ulovlig innreise. Fordi barn ikke kan fengsles sammen med voksne familiemedlemmer, ble familier splittet og barn ivaretatt av myndighetene.

Selv om opphevelsen av nulltoleransen i stor grad er symbolsk, omgjør den Trump-administrasjonen upopulære tiltak som separerte mer enn 5.500 barn fra sine foreldre på grensen mellom Mexico og USA. De fleste familier har ikke blitt straffeforfulgt siden 2018, da splittingen av familier ble kraftig redusert.

De nye retningslinjene vil i særlig grad ramme enslige menn som har krysset grensen ulovlig.

– Selv om politikken endres, er vårt mål alltid det samme: å oppnå rettferdighet for loven, skriver Wilkinson.

Bidens utvisningsforbud stanset i retten

En føderal dommer har besluttet å stoppe USAs president Joe Bidens 100 dager lange utvisningsforbud.

Texas saksøkte Biden-administrasjonen for å stanse forbudet. Biden har besluttet at deportasjoner skal fryses i 100 dager, noe som er en del av hans varslede og omfattende innvandringsreform.

Dommer Drew Tipton ga Texas medhold og fremhevet at Biden-administrasjonen «har unnlatt å gi noen konkret, rimelig begrunnelse» for å stanse deportasjoner i 100 dager.

Tipton sa at Texas hadde «en betydelig risiko for uopprettelig skade» fordi presidentordren kan føre til en tilstrømming av papirløse innvandrere til staten.