UD svarer FN: Kan ikke hente mødre og barn fra Al-Hol-leiren

UD presiserer samtidig at de gjenværende kvinnene som lever i de syriske leirene, ikke har bedt norske myndigheter om hjelp til å returnere til Norge.
Foto: Y. Boechat
En FN-gruppe har bedt Norge straks hente sine borgere hjem fra leirene Al-Hol og Roj i Syria, men UD svarer at det ikke er noe norske myndigheter kan gjøre.
69Shares

Forholdene i leirene kan utgjøre tortur eller umenneskelig behandling i henhold til folkeretten, het det i et brev som gikk fra FN-gruppen til Utenriksdepartementet (UD) mandag. Norge og 56 andre land ble bedt om å handle umiddelbart.

Statssekretær Audun Halvorsen (H) bekrefter at UD har mottatt brevet, og at de vil besvare det.

– Regjeringen følger situasjonen for fremmedkrigerne og deres barn og er dypt bekymret for barna som befinner seg i leirer i Syria. Disse barna lever under vanskelige forhold og er satt i en svært alvorlig situasjon av sine foreldre, sier Halvorsen til NTB.

UD presiserer samtidig at de gjenværende kvinnene som lever i de syriske leirene, ikke har bedt norske myndigheter om hjelp til å returnere til Norge. Dermed er det ikke noe UD kan gjøre.

– Dette gjelder uavhengig av årsak til at barnet befinner seg i utlandet. Dette innebærer at for barn som er i følge med sine foreldre, må disse samtykke til at utenrikstjenesten eventuelt bistår med utreise for barna, sier han.

I juni 2019 ble fem foreldreløse norske barn hentet hjem fra Al-Hol, og i januar i fjor bisto norske myndigheter slik at en kvinne og hennes to barn kunne reise hjem. Den 30 år gamle kvinnen er nå tiltalt for å ha deltatt i ekstremistgruppene Nusrafronten og IS. Hun erkjenner hovedtrekkene i handlingene, men nekter straffskyld.

– Begge sakene var ekstraordinære og ble gjennomført på et tydelig humanitært grunnlag, sier Halvorsen.

Organisasjonen mener likevel at Norge bør ta en mer aktiv rolle. UD bør kunne gå i dialog med mødrene og opplyse om hva som venter dem når de kommer til Norge, mener Gunvor Knag Fylkesnes, direktør for politikk og kommunikasjon i Redd Barna.

– Like før jul hentet Finland hjem to mødre og seks barn fra Al-Hol. Finske UD begrunnet hjemhentingen med at det var den eneste måten å ivareta hensynet til barnas rettigheter på, og at det ville være farligere å la dem vokse opp i et radikalisert miljø, sier Fylkesnes.

FNs ekspertgruppe, som ble ledet av spesialrapportør Fionnuala Ni Aolain, viser i brevet til at over 64.000 mennesker er innesperret i leirene. De fleste er kvinner og barn, og en del er utlendinger som har familiebånd til IS-medlemmer.

I tillegg til Norge er blant annet Sverige, Danmark, USA og Russland bedt om å hente hjem egne borgere fra leirene.

– Dette er personer som hater vestlige liberale verdier, som ytringsfrihet, religionsfrihet og rettsstaten. Disse vil FN nå at vi skal gi en gullbillett inn i Europa, sier Listhaug.

I utkast til nytt partiprogram heter det at Frp vil arbeide for å opprette en internasjonal straffedomstol for terrorisme og alvorlige forbrytelser begått i land uten fungerende rettsapparat. Frp vil også at forbrytelser skal straffeforfølges der hendelsen fant sted.