Fortsatt norsk støtte til Afghanistan

Stoltenberg og Karzai underskrev denne uken en avtale som sikrer norsk milliardstøtte til Afghanistan.
Foto: Frida Tørring
Afghanistans president Hamid Karzais besøkte Oslo denne uken og skrev under på en historisk avtale med Norge.  Avtalen sikrer Afghanistan 750 millioner kroner hver år fram til 2017.
0Shares

– I min samtale med president Karzai i dag, understreket jeg at Norge vil være en langsiktig støttespiller for Afghanistan. Derfor opprettholder vi den sivile bistanden, også etter at det militære bidraget trappes ned frem mot 2014, uttaler utenriksminister Espen Barth Eide i en pressemelding.

Denne uken besøkte den afghanske presidenten Hamid Karzai Oslo, for blant annet å skrive under en samarbeidsavtale med norske myndigheter.

Avtalen sikrer fortsatt norsk støtte til landet, etter tilbaketrekningen i 2014, under forutsetningene av at landet bekjemper korrupsjon, øker innsatsen for kvinners rettigheter og styrker menneskerettighetsarbeidet.

– Afghanerne fortjener en bedre fremtid.

– Afghanerne fortjener en bedre fremtid. Dette er først og fremst afghanske myndigheters ansvar, men de vil fortsatt trenge internasjonal hjelp og bistand, også fra Norge, sier Eide videre i pressemeldingen.

Korrupsjon
I de siste årene har korrupsjonen i Afghanistan vært et enormt problem, og blant annet den norske diplomaten Kai Eide har advart om at problemet kan ødelegge landet innenfra. Denne problematikken er også innfelt i avtalen, slik at støtten kommer fram til der den trengs.

– Vi må være sikre på at de store beløpene vi bruker i Afghanistan kommer til god nytte. Godt styresett og korrupsjonsbekjempelse utgjør derfor en viktig del av avtalen, forklarer Eide.

 Avtalen mellom Norge og Afghanistan